URA zahtijeva od Opštine Kotor: Hitno poslati inspekcije na Turski rt

Janković navodi da “poštovanje zakona i propisa, koji obavezuju sve građane Crne Gore, ne važe samo za DPS i njihove interesne grupe..."
69 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Janković, Foto: URA
Predrag Janković, Foto: URA
Ažurirano: 14.05.2017. 14:10h

Dobijanje dozvole za gradnju na Turskom rtu i čin otvaranja tog „privremenog objekta“, koji trajno narušava jednu od najljepših lokacija u Boki, sa pogledom na Perast, Gospu od Škrpjela i Svetog Đorđa - predstavljaju tipične primjere urušavanja pravnog poretka u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom Demokratske partije socijalista (DPS), istakao je funkcioner kotorskog odbora Građanskog pokreta URA Predrag Janković.

„Kotorski odbor pokreta URA je, tokom 2015. godine, intezivno pratio proces izdavanja dozole za gradnju na Turskom rtu i javno pozivao nadležne u tadašnjoj lokalnoj administraciji - da reaguju u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koja im pripadaju. I tada je, kao danas, izostao odgovor nadležnih organa na jednostavna i logična pitanja“, istakao je Janković.

On navodi da je čitav proces pratilo mnogo nelogičnosti, formalnih blamaža i pravnog nasilja.

„Kako je moguće da Ministarstvo turizma i održivog razvoja izdaje nalog Morskom dobru - da raspiše poziv i izda dozvolu za postavljanje montažnog objekta na Turskom rtu (Kostanjica), suprotno lokalnom Planu postavke montažnih i privremenih objekata na području Opštine Kotor. U prilog opravdanoj sumnji najbolje govori podatak da je - Turistička organizacija Kotora (TO) poslije velikih napora uspjela da „progura“ postavljanje info-pulta, od svega 4 m², dok Ministarstvo - mimo procedura i opštinskog Plana - izdaje dozvolu za postavljanje objekta od 190 m², privatnoj kompaniji „Hefesta“, naveo je Janković.

Janković navodi da “poštovanje zakona i propisa, koji obavezuju sve građane Crne Gore, ne važe samo za DPS i njihove interesne grupe, čime ta partija - po ko zna koji put - pokazuje visok stepen samovolje i destruktivnosti, prema sopstvenoj državi”.

“To pokazuje i svečano otvaranje objekta na Turskom rtu, kojem je prisustvovao i predsjednik DPS Milo Djukanovića, iako se znalo da objekat nije mogao biti otvoren - jer nema neophodnu dozvolu za rad, koju izdaje kotorska lokalna uprava. Zbog tog pokušaja brutalnog gaženja lokalnih nadležnosti i demonstriranja sile, a suštinski ispoljavanja velike slabosti DPS-a, URA insistira da nova lokalna uprava u Kotoru, već u ponedeljak, uputi sopstvene inspekcijske službe u ovaj objekat i preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti. Takođe, trebalo bi odmah informisati i pozvati sve relevantne državne inspekcijske službe, radi preduzimanja svih zakonom predviđenih mjera”, istakao je Janković.

On navodi da “URA čvrsto stoji na poziciji neselektivnog poštovanja zakona države Crne Gore, ali i sankcionisanja svih onih - koji misle da se nalaze iznad države”.

“U Kotoru i Crnoj Gori, za koje se URA snažno zalaže - ne smije niti može biti povlašćenih lica, kojima zakoni predstavljaju “mrtvo slovo na papiru”, a uzurpiranje javnog dobra - legitimnu naviku”, istakao je Janković.

Bonus video: