Vlahović optužuje školu "Braća Selić": Dok nestručni rade, za mene nema posla

Iz škole odbacili optužbe, tvrde da Vlahovića nijesu zaposlili jer nema položen stručni ispit
244 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Vlahović, Foto: Privatna arhiva
Vladimir Vlahović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.05.2017. 19:55h

Kolašinac Vladimir Vlahović tvrdi da je diskriminisan prilikom pokušaja da se zaposli kao nastavnik praktične nastave u srednjoj školi “Braća Selić”.

Vlahović ističe da nije primljen, iako je, ističe, završio Fakultet za turizam i hotelijerstvo sa prosječnom ocjenom 9,52, a u srednjoj školi bio đak generacije.

Iznio je niz optužbi na račun nadležnih u školi i tvrdi da na smjerovima za obrazovanje kuvara i konobara i turističkih tehničara radi nekompetentan kadar.

“Prije konkurisanja otišao sam da obavim razgovor u školi i saznam koji su uslovi. Iz razgovora sa direktorkom Veselinkom Peković zaključio sam da neću biti primljen, a naslutio sam i da je konkurs namješten već za nekog ko je podoban i nestručan za oblast ugostiteljstva. Dobio sam odgovor da se oglas povlači, a i da da nemam položen stručni ispit za rad u školi“, ispričao je on “Vijestima”.

Iz škole su demantovali Vlahovićeve navode i istakli da nije primljen jer nema položen stručni ispit.

Pekovićeva je navela da je „konkurs objavljen uz saglasnost Ministarstva prosvjete, a tražen je nastavnik restoraterstva sa položenim stručnim ispitom“.

“Kandadat Vlahović je završio Fakultet za turizam i hotelijerstvo, stepen specijaliste... i nema položen stručni ispit. Vlahović ne ispunjava uslove tražene konkursom pa zato i nije primljen“, tvrdi ona.

“Vijesti” su lani pisale da Vlahović tvrdi da ne može da nađe posao u rodnom gradu šest i po godina, upkos fakultetskoj diplomi i znanju četiri strana jezika.

On je tada ispričao da mu nijedan hotel u turistčkom centru, ni Zavod za zapošljavanje (ZZZ), nijesu ponudili posao.

“U gradu u kojem sam odrastao nikad nijesam dobio ponudu da radim ni od jednog hotela, iako su ljudi bez kvalifikacija, recimo, sa srednjom trgovinskom školom, u tim turističkim objektima”.

Vlahović je istakao i da znanje, kvalifikacije i motivacija, “još dugo neće biti odlučujući za uspjeh, pa ni za obezbjeđivanje osnovnih uslova egzistencije u državi“.

“Ova država ne vodi računa o visokoškolcima, kako bi im obezbijedila bar malo prednosti, u odnosu na ljude bez struke i zvanja, i dala im da mogućnost da žive od onoga što su završili... Ne želim više da budem žrtva svega toga jer znam koliko sam truda i novaca uložio u svoje školovanje”, kazao je tada Vlahović i najavio odlazak u inostranstvo.

Ministarstvo da provjeri diplome

Vlahović je pozvao Ministarstvo prosvjete „da provjeri kvalitet nastave i stručnog nastavnog osoblja u kolašinskoj srednjoj školi“ i diplome predavača.

“Je li sramota da osoba koja je završila srednju ekonomsku školu, a potom Fakultet za turizam u Baru, radi u nastavi na ugostiteljskim predmetima, iako ne poznaje oblast niti je radila ikada radila u njoj. Posao nijesam mogao da dobijem sa 12 godina rada po hotelima i restoranima i uspješnim učešćem na mnogim takmičenjima. Sramota je da u školi predmet Osnove turizma predaje nastavnik koji je završio geografiju, a neko sa 5. stepenom da predaje kuvarstvo, što znači da ima samo godinu škole više od učenika“, kazao je on “Vijestima”.

Vlahović za sebe kaže da je „jedan od najboljih stručnjaka za oblast hotelijerstva i restoraterstva“ i da ima dugogodišnju praksu, ali da posla nema.

Bonus video: