Azil ni na vidiku ulice pune pasa

Predsjednik SO Radomir Novaković kazao je da je direktna šteta od ujeda pasa-lutalica po poreske obveznike u prethodne tri godine dosegla 400.000 eura, “što 20 puta premašuje cijenu izgradnje azila”
152 pregleda 0 komentar(a)
psi Bar, Foto: Čitalac Vijesti
psi Bar, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 13.05.2017. 18:41h

Da li će i kada Bar dobiti azil za napuštene životinje, nije jasnije ni nakon posljednje sjednice Skupštine Opštine (SO).

Davno obećanog azila nema ni u naznakama, a ulicama lutaju čopori pasa.

Predsjednik SO Radomir Novaković kazao je da je direktna šteta od ujeda pasa-lutalica po poreske obveznike u prethodne tri godine dosegla 400.000 eura, “što 20 puta premašuje cijenu izgradnje azila”.

“U Osnovnom sudu Bar vodi se još 30 postupaka zbog ujeda pasa, i ne treba sumnjati da će biti na kraju na štetu Opštine i Komunalnog preduzeća. Nadam se da će ovaj problem biti brzo riješen”.

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić ukazao je da priča ima dvije strane medalje - bezbjednost građana i činjenicu da se azil “ne smije posmatrati kao koncentracioni logor za pase”. On je napomenuo da i treći put određena lokacija za azil, ne pominjući koja, ali i da u Bar dolaze “psi lutalice iz dvije susjedne opštine”.

“Azil podrazumijeva skupljanje i liječenje pasa, oni se poslije izvjesnog vremena moraju ili udomiti, ili vratiti u prirodu. Sterilizacija ovih pasa je jedino rješenje problema. Pozivam takođe građane da se odgovorno ponašaju prema kućnim ljubimcima i da ih ne izbacuju iz kuća, jer se tako pogoršava problem”.

On je dodao i da će u saradnji sa NVO “Prijatelji životinja” biti otvoren informativni štand na kojem će volonteri dva puta nedjeljno držati predavanja o aspektima držanja životinja.

Bonus video: