Nema mira od muzike iz kafića

“Samo ja sam imao više od 50 prijava, a ja definitivno nisam jedini koji se žali na buku. Kada se policajci pojave, muziku stišaju na petnaest minuta, a kada odu nastave po starom”, ispričao je stanar
97 pregleda 1 komentar(a)
Profesorska zgrada, Foto: Boris Pejović
Profesorska zgrada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2017. 20:08h

Stanari druge Profesorske zgrade, kod Studentskog doma, žalili su se na buku iz pojedinih kafića koji se nalaze u prizemlju.

U ovoj zgradi sa 57 stambenih jedinica, nalazi se deset kafića , a stanari ističu da je buka nepodnošljiva tokom srijede, petka i subote.

“Neki kafići nemaju adekvatnu izolaciju, a osim što puštaju glasno muziku, dovode i bendove. I ovaj problem traje već godinama”, kazao je jedan od stanara.

On dodaje da vlasnici lokala poštuju jedino to da muziku gase u 12 sati, ali to nije dovoljno porodicama koje imaju malu djecu, kao i onima koji obavljaju zahtjevne poslove. Zbog neprijatnosti koje doživljavaju, stanari su često problem prijavljivali Komunalnoj policiji.

“Samo ja sam imao više od 50 prijava, a ja definitivno nisam jedini koji se žali na buku. Kada se policajci pojave, muziku stišaju na petnaest minuta, a kada odu nastave po starom”, ispričao je stanar.

I pored prijava problema, stanari se čude zašto niko od nadležnih ne reaguje.

“Kazali su nam da u toku jednog dana mogu napisati samo jednu kaznu, ali i da je tako, da su oni platili sve, ne bi bilo moguće da nastave sa profitabilnim poslovanjem. Zašto nadležni nikada nisu iskoristili mogućnost da objekte koji u više navrata čine iste prekršaje zatvore”, pita se mještanin.

Prema važećem Zakonu o zaštiti od buke, određena su ovlašćenja komunalnih policajaca.

„U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni policajac je obavezan da, kada utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis... zabrani obavljanje djelatnosti, odnosno aktivnosti ukoliko se ne sprovode mjere zaštite od buke utvrđene rješenjem nadležnog organa lokalne uprave... zabrani rad ugostiteljskog objekta...“, navodi se u članu 29 ovog zakona.

Iz Komunalne policije grada saopšteno je da je su nadležnim inspekcijskim organima proslijedili inicijative za postupanje u navedenim upravnim stvarima.

„Važeća zakonska regulativa, vezano za “ zatvaranje“ ugostiteljskih objekata, koji su više puta prekoračili dozvoljeni nivo buke upotrebom akustičnih/elektroakustičkih urađaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata, za navedeno ne propisuje nadležnosti Komunalne policije Glavnog grada”, saopštio je iz ove službe.

U proteklih godinu dana, tvrde, Komunalnoj policiji je proslijeđeno 89 inicijativa građana koje su se odnosile na prekoračenje dozvoljenog nivoa od buke iz akustičnih i elektro-akustičnih uređaja iz ugostiteljskih objekata u City kvartu.

„Komunalna policija je za navedeni period izdala 72 prekršajna naloga subjektima nadzora radi prekoračenja dozvoljenog nivoa buke od akustičnih/elektroakustičkih urađaja na otvorenom iz ugostiteljskih objekata. Od navedenog broja 36 naloga se odnosilo na pravna lica i 36 naloga na odgovorna lica“, navode iz Komunalne policije, dodajući da su ukupna potraživanja po osnovu izdatih naloga 72.000 eura.

U City kvartu trenutno ima preko 90 ugostiteljskih objekata, srijedom, petkom subotom većina njih bilježi dobru posjetu.

Bonus video: