Grupa ljekara traži zaštitu struke: "Samardžići privatizovali Ljekarsku Komoru"

“Koji je motiv jednog mladog advokata, supruga predsjednika SDM, da pruža besplatne pravne usluge i za potrebe Ljekarske komore i za potrebe SDM”,
70 pregleda 1 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2017. 16:43h

Grupa od 35 ljekara uputila je inicijativu nadležnim institucijama da se što prije izabere Izvršni odbor i predjsednik Ljekarske komore, na način koji će štititi dostojanstvo ljekara i struke.

Oni su se, u saopštenju dostavljenom medijima, zapitali da li je Ljekarska komora pod patronatom Sindikata doktora medicine (SDM), na čijem je čelu Milena Popović Samardžić. Tvrde da Popović Samardžić, sa suprugom, advokatom Jovanom Samardžićem, drže u pat poziciji funkcionisanje Ljekarske Komore.

“Koji je motiv jednog mladog advokata, supruga predsjednika SDM, da pruža besplatne pravne usluge i za potrebe Ljekarske komore i za potrebe SDM”, piše u saopštenju koji potpisuju ljekari, među kojima su i direktori pojedinih bolnica i domova zdravlja.

U pismu se navodi da se Popović Samardžić nijednom nije oglasila kada neko kaže da imamo najgori zdravstveni sistem u Evropi, ali i da imaju pravo da pitaju zašto Aleksandar Mugoša (predsjednik Komore) ponovo ne ustane kao što je svojevremeno “skresao u brk” prethodnom premijeru na svakodnevne napade na zdravstveni sistem.

“Pitamo ga da li sebe smatra najgorim kardiohirurgom u Evropi i da li svoje kolege smatra najgorima u Evropi? Kako misli da zastupa interese ljekara sa pozicije predsjednika Ljekarske komore, ako se ne oglašava na ove grube diskvalifikacije”, piše u saopštenju.

Ljekari u pismu navode da pouzdano znaju da se na računu Komore 27. aprila nalazilo 49.342 eura, “što jedino može da znači da Ministarstvo zdravlja redovno uplaćuje sredstva za zakup prostorija, troškove struje, vode, telefona, interneta” i da se pitaju ko je i po čijem nalogu otkazao zakup prostorija i kome odgovara da Komora bude na ulici.

U pismu se zaključuje da ih zabrinjava ćutanje struke pred naletom destrukcije i nevaspitanja, drskosti i neznavenosti pred kojom su ustuknuli medicinski profesionalci koji na leđima nose zdravstveni sistem.

Bonus video: