Ne da pristup računima u banci

Više članova Savjeta apelovalo je na Radonjića da bude primjer funkcionerima, ali je on to odbio, na šta ima pravo po zakonu
63 pregleda 0 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2017. 05:24h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić nije dozvolio članovima Savjeta Agencije uvid u bankovne račune, saznaju “Vijesti”.

Više članova Savjeta potvrdilo nam je da je to tijelo juče, tokom rasprave o izvještaju o imovini i prihodima Radonjića, jednoglasno apelovalo na direktora da “bude primjer ostalim funkcionerima i omogući Savjetu uvid u bankovne račune”.

Jučerašnja sjednica bila je zatvorena za javnost, a posvećena imovinskom izvještaju Radonjića. Provjera navoda iz izvještaja direktora Agencije je zakonska obaveza Savjeta.

“Jednoglasno smo utvrdili da je izvještaj dostavljen u zakonskom roku. Takođe, utvrđeno je da nije bilo bitnijih promjena u njemu. Međutim, direktor Radonjić nije da saglasnost da se provjere njegovi bankovni račun”, tvrdi naš izvor. Savjet je i saopštenjem potvrdio da je Radonjić u roku prijavio imovinu.

Zakon o sprečavanju korupcije ne obavezuje funkcionere da dozvole provjeru podataka sa bankarskih računa, već im ostavlja mogućnost da biraju. “Kako se radi o prvom čovjeku Agencije koja sprovodi Zakon, apelovali smo na njega da to učini i time da primjer ostalim funkcionerima”, rekao je član Savjeta.

Direktoru Agencije za sprečavanje korupcije Sretenu Radonjiću u toku prošle godine porasla je i plata i penzija, piše u njegovom imovinskom kartonu.

Njegova direktorska plata je u toku prošle godine porasla za više od 325 eura i iznosila 1.920 eura.

Njegova penzija sada iznosi 950 eura.

Supruga Roksanda Radonjić iz Fonda PIO dobija 350 eura, a sin Filip Radonjić od aprila prošle godine prima 250 eura mjesečno.

Šef ASK je u Podgorici vlasnik stana od 96, kuće od 110 i pomoćnog objekta od 44 metra kvadratnih.

Vlasnik je osmine pašnjaka i neplodnog zemljišta od gotovo 22.000 metara kvadratnih, koje je naslijedio.

Na njega je upisana “tojota avensis” iz 2006, a isto godište je i suprugin “ford fijesta“, koji nije prijavljen u prošlom kartonu.

Šef ASK-a je vlasnik akcija u Plantažama i HTP Boka, ali od prošle godine ima akcije i u Duvanskom kombinatu u stečaju.

Direktor ima dva kredita od 10.000 i 2.000, a supruga od 8.000 eura.

Bonus video: