U subotu u Podgorici prvi Porodica Fest

Od deset do 20 sati će ispred Dvorca Petrovića u parku Kruševac biti organizovano 12 panela, predavanja i prezentacija, u organizaciji udruženja Roditelja, a u partnerstvu sa Glavnim gradom
63 pregleda 0 komentar(a)
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2017. 15:45h

U Podgorici će u subotu biti organizovan prvi Festival roditeljstva “Porodica fest”, najavljeno je iz udruženja Roditelji.

Kako je saopšteno, tokom Festival će roditelji i svi zainteresovani za teme koje se tiču djece i njihovog rasta i razvoja imati priliku da razgovaraju sa ljekarima, psiholozima, psihoterapeutima, socijalnim radnicima, defektolozima i medicinskim sestrama.

Od deset do 20 sati će ispred Dvorca Petrovića u parku Kruševac biti organizovano 12 panela, predavanja i prezentacija, u organizaciji udruženja Roditelja, a u partnerstvu sa Glavnim gradom.

Konceptom Festivala, koji će biti organizovan u susret Međunarodnom danu porodice koji se širom svijeta obilježava 15. maja, predviđeno je da roditelji tokom cijelog dana imaju priliku da u prijatnom okruženju, na otvorenom, prisustvuju zanimljivim besplatnim predavanjima i prezentacijama i porazgovaraju sa stručnim osobama dok njihovi mališani uživaju, učestvujući u zanimljivim edukativnim i zabavnim sadržajima.

“Programom Festivala biće obuhvaćen veliki broj tema, a neke od njih su rast i razvoj djece, sazrijevanje, ishrana, hormonske promjene, odnosi između braće i sestara, prevencije bolesti zavisnosti, kako prepoznati razvojne probleme kod djece, a biće riječi i o tome kako se izboriti sa dječjim napadima bijesa (tantrumima) i razmaženošću”, kaže se u saopštenju udruženja Roditelja.

Navodi se da će, tokom predavanja i prezentacija, biti riječi i o vaspitnim modelima i metodama, odnosima u porodici, jednoroditeljskim porodicama, izboru škole i fakulteta.

U okviru Porodica Festa biće u 19 sati organizovana panel diskusija “Vakcinacija – roditeljski strahovi i nedoumice”, koja se realizuje kao dio projekta HealthUP, koji Udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa CAZAS-om i SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja.

Specijalna gošća Porodica Festa biće poznata pedagoškinja, autorka popularnih knjiga za djecu i roditelje, Jelena Holcer.

“Upriličićemo i poseban “parkovski” program u toku kojeg će djeca imati priliku da učestvuju u izviđačkom danu odreda Njegoš, Kidical Massu u organizaciji Biciklo.me, da sade sadnice i uče o čuvanju mobilijara sa zelenilom, ali i da tragaju za blagom, u toku posebna trke po NTC metodi, koju im pripremaju iz PPU Pinokio i Vini Pu”, najavila je Danijela Knežević iz udruženja Roditelji.

Nakon toga će uslijediti fudbaliranje, igranje društvene igre Activity i radionice recikliranja i kompostiranja koje organizuje nevladina organizacija (NVO) Green Home, kao i prezentacija pružanja prve pomoći Crvenog krsta.

Sa animatorima i klovnovima djeca će se igrati zajedno sa roditeljima, ali i plesati na radionici Šuma u meni.

Družiće se i zabavljati za životinjama, prisustvovati Piknik Pripovjedaonici Razvojnog centra, gimnastičarenju, času joge i žongleraju.

Sa aktivistima savjetovališta Entera razgovaraće o prevenciji bolesti zavisnosti, a sa NVO Novi korijeni će na piknik radionici pripremiti i konzumirati zdravu hranu.Nacionalni parkovi Crne Gore će predstaviti djeciinteresantnečinjeniceo jednom od crnogorskih nacionalnih parkova i podijelitikorisne informativne materijale.

Na festivalu će roditelji imati priliku da se informišu o svojimi pravima njihove djece kao pacijenata na štandu CAZAS-a i njihovog projekta HealthUP.

Više informacija o sadržajima festivala PorodicaFest mogu se pronaći na portalu Fejsbuk stranici Roditelji.me, event stranici PorodicaFest i Instagram nalogu @udruzenje.roditelji.

Bonus video: