Projekat Dorra Nuova: Obukom do posla

Projekat „Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – Dorra Nuova” podržala je Evropska unija u oviru grant šeme "Mladi, žene i dugotrajno nezaposleni na tržištu rada", a posredstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstva finansija
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2017. 14:11h

U Herceg Novom je danas organizovana svečana dodjela sertifikata za 26 žena - 15 Romkinja i 11 pripadnica većinskog naroda, koje su uspješno završile obuku za izradu nakita i rukotvorina u okviru projekta Dorra Nuova koju je organizovala NVO Mladi Romi.

Projekat „Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – Dorra Nuova” podržala je Evropska unija u oviru grant šeme "Mladi, žene i dugotrajno nezaposleni na tržištu rada", a posredstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstva finansija.

Samir Jaha direktor NVO Mladi Romi je istakao da je cilj projekta da doprinese pravu Romkinja i drugih dugotrajno nezaposlenih žena , uključivanje na tržište rada, kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, što je omogućeno kroz brojne treninge, radionice i izgradnju partnerstva sa civilnim društvom.

Jaha je istakao da NVO Mladi Romi organizovano djeluje 12 godina i da su u tom periodu težište njihovog rada i djelovanja stavili na obrazovanje, zapošljavanje i rješavanje stambene problematike romske populacije. U narednom periodu posvetiće se aktivnostima koje bi trebalo da doprinesu smanjenju diskriminacije i predrasuda prema romskoj zajednici.

On je istakao da se njihova djelatnost finasira kroz pet različitih evropskih projekata.

Maja Erenji iz NVO Ruke koja je bila partner u projektu je naglasila da je njihov cilj promocija kreativnosti žena kojima će omogućiti da njihove radove pokažu i javnosti u okviru, sajmova, fešti i izložbi, ali i da se nađu u suvenirnicama u sva tri bokeljska grada.

Uz konstataciju da se često ne prepoznaje potencijal žena koje čine polovinu stanovništva, Maja Bakrač direktorica ZZZCG Herceg Novi je istakla da je projekat imao za cilj da osnaži i osposobi žene da se uključe na tržište rada.

Mona Jašaraj i Maja Đedović koje su završile obuku , istakloe su da su osim znanja i vještine u izradi nakita, na radionicama, proširile i poznanstva i upoznale nove zanimljive žene.

Galerija

Bonus video: