Tende oko bedema u Budvi moraju biti uklonjene

Bez pozitivnog mišljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, planski dokument se ne može naći pred odbornicima u SO Budva
109 pregleda 5 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stari grad Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2017. 06:31h

Metalne tende koje se nalaze uz zidine Staroga grada i natkrivaju ugostiteljske terase moraju biti uklonjene, jedna je od ključnih primjedbi na koju je, u svome dopisu upućenom opštinskom Sekretarijatu za urbanizam, ukazala Uprava za zaštitu kulturnih dobara na Nacrt plana postavaljanja privremenih objekata u Starom gradu i kontakt zoni za period od 1. juna do 31. decembra 2017.

Podno bedema postavljeno je proteklih nekoliko godina pet velikih metalnih tendi, od kojih je posljednja postavljena prije desetak dana. Biće interesantno da li će Opština ispoštovati ovu primjedbu, jer bez pozitivnog mišljenja Uprave, planski dokument se ne može naći pred odbornicima.

Zbog kašnjenja u donošenju Plana, ugostitelji nemaju dozvolu za terase unutar i van gradskih bedema.

„Uprava za zaštitu kulturnih dobara je Opštini Budva, Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine 8. maja dostavila akt u kojem su iznesene primjedbe, kojima je ukazano na neophodnost vršenja korekcija Nacrta plana.

Neophodno je da se ispoštuju Smjernice za izradu navedenog planskog dokumenta koje je Uprava propisala aktom od 29. marta prošle godine. Tim Aktom je zatražena izrada Akcionog plana kojim će biti propisani rokovi i dinamika sprovođenja Smjernica“, navodi se u odgovoru Uprave za zaštitu kulturnih dobara na pitanja koje su dostavile „Vijesti“.

Od korekcija koje je potrebno izvršiti, kako je naglašeno iz Uprave, propisano je između ostalog da se u neposrednoj blizini, okolo i u okviru bedema Starog grada Budve, uklone postojeće nastrešnice, tende, drvene podloge i sve slične konstrukcije.

„Neophodno je da se predvidi postavljanje otvorenih terasa, udaljenih dovoljno da bi se ostavio prostor za kretanje pješaka i sagledavanje grada, a koje će biti natkrivene isključivo tipskim kvadratnim suncobranima bijele ili bež boje.

Ovaj predlog bi podrazumijevao dodatne aktivnosti na uređenju grada i pješačkog pojasa između ugostiteljskih terasa i bedemskog zida, kako bi ovaj potez počeo da poprima izgled uređenog javnog prostora“, navode u Upravi na čijem je čelu Anastazija Miranović.

Nacrtom plana, koji je prošao javnu raspravu, opštinski Sekretarijat je predvidio da se ukine pet ugostiteljskih terasa i to tri otvorena šanka na velikom starogradskom trgu, ukloni donja terasa hotela „Mogren“ kao i ugostiteljska terasa ispred tvrđave Citadela. Takođe, iz plana su „izbrisana“ i dva velika sladoleda kod takozvanog „Zvona“ kod bedema. Predviđeno je da terase budu omeđene tendama, odnosno ne smije se van njih postvaljati ugostiteljski mobilijar, a takođe je određeno da se po dva i po metra sa obje strane ulazima u Stari grad ne smiju postvaljati stolovi i stolice.

Potrebna studija zaštite kulturnih dobara i Budve i kontakt zone

Uprava je, kako ističu, konstatovala da su u odnosu na prethodni plan predviđene određene pozitivne izmjene.

„Istakli smo i potrebu sprovođenja procedure za izradu Studije zaštite kulturnih dobara Starog grada Budve i kontakt zone, dokumenta koji je neophodan za potrebe izrade Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Stari grad Budva“, kojim će se takođe sprovesti i preispitivanje namjene površine, svih prizemlja, kao i usklađivanje predmetnog plana sa budućim urbanističkim projektom“, navodi se u dopisu Uprave.

Bonus video: