Postavljene kamere za praćenje vidre uz Moraču

Za potrebe istraživanja je angažovano šest stručnjaka iz Crne Gore, a u saradnji sa Hrvatskim institutom za biodiverzitet, će se raditi i batimetrijsko snimanje dijela korita Morače
99 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: Green Home
Rijeka Zeta, Foto: Green Home
Ažurirano: 10.05.2017. 14:52h

Digitalne fotokamere su postavljene u cilju istraživanja biodiverziteta kanjona rijeke Morače, sa naglaskom na pojedine vrste sisara, vodozemaca, gmizavaca, beskičmenjaka, riba i ptica, na koje bi eventualna izgradnja hidroelektrane imala poguban uticaj.

Istraživanje vrši nevladina orgnaizcaija “Green home” i Svjetski fond za prirodu od početka ovog mjeseca.

“Cilj istraživanja je prikupljanje neophodnih podataka o biodiverzitetu u cilju procjene uticaja serije brana/akumulacija za proizvodnju električne energije na Morači na vrste koje se nalaze na Direktivi o staništima kao na staništa značajna za te vrste”, saopšteno je iz NVO “Green home”.

Za potrebe istraživanja je angažovano šest stručnjaka iz Crne Gore, a u saradnji sa Hrvatskim institutom za biodiverzitet, će se raditi i batimetrijsko snimanje dijela korita Morače.

Lokacije koje će obuhvatiti istraživanje su ušće Mrtvice u Moraču, kanjon Sjevernice, Manastir Morača i lokacija nizvodno od Manastira Morača.

„Dosadašnja istraživanja područja rijeke Morače su dala indikacije da prethodno navedene lokacije imaju izuzetne predione/pejzažne osobine i bogat biodiverzitet“, tvrde iz ove NVO.

Istraživanja će sprovoditi do septembra tekuće godine, nakon čega će kreirati Izvještaj o sprovedenom biodiverzitetskom ispitivanju.

Bonus video: