Obuka u medijima za četvoro polaznika romske populacije

U zavisnosti od afiniteta, polaznici će se obučavati za poslove novinara, kamermana, grafičkog dizajnera, kao i ostale djelatnosti u elektronskim, štampanim i on-line medijima
68 pregleda 0 komentar(a)
Zaposli se i ispričaj priču, Foto: Milka Tadić Mijović
Zaposli se i ispričaj priču, Foto: Milka Tadić Mijović
Ažurirano: 10.05.2017. 14:26h

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) danas je potpisao ugovor o obuci i radnom angažmanu u medijskoj industriji sa četvoro polaznika romske populacije. Ugovor je potpisan sa Elvisom Berišom, Maksutom Berišom, Enisom Eminovićem i Agimom Gašom.

Oni će se u periodu od godinu dana obučavati u dnevniku Vijesti, Televiziji Vijesti, Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD) i Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Ugovor je potpisan u okviru projekta „Zaposli se i ispričaj priču“, koji je podržan od strane Ministarstva finansija Crne Gore - Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, a finansiran od strane Evropske unije.

U zavisnosti od afiniteta, polaznici će se obučavati za poslove novinara, kamermana, grafičkog dizajnera, kao i ostale djelatnosti u elektronskim, štampanim i on-line medijima.

"Obuka će se odvijati u dvije faze. Prva faza predviđa trening od dva mjeseca, koji se upravo uspješno odvija i završava početkom juna. Uz pomoć trenera/ica, polaznici savladavaju teorijske i tehničke osnove. Nakon toga, oni će se u trajanju od 10 mjeseci obučavati uz rad u medijima i učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja (tekstova, TV priloga i slično)," kazala je Milka Tadić Mijović, koordinatorka projekta.

Četvoro polaznika odabrano je nakon konkursa na kojem su mogli da učestvuju svi/e nezaposleni/e pripadnici/e romske i egipćanske populacije sa teritorije Crne Gore, sa najmanje završenom srednjom školom.

"Pored edukacije, jedan od ciljeva projekta je informisanje javnosti o položaju Roma i Egipćana, kako bi se smanjila distanca prema ovim grupama i podstakla njihova integracija, obrazovanje i, posebno, zapošljavanje. Mnogi/e pripadnici/e ove populacije, nažalost, još uvijek žive na granici siromaštva i nemaju stalno zaposlenje," stoji u saopštenju.

CIN-CG, MCMD, kao i dnevnik Vijesti i TV Vijesti, sa posebnim entuzijazmom sprovode ovaj projekat, koji je u skladu sa misijom ovih medija da se u Crnoj Gori izgradi društvo u kojem će svi njeni građani imati jednake šanse.

"Nastojaćemo da kroz više različitih aktivnosti pokažemo da je integracija svih, naročito ranjivih grupa u koje spadaju Romi i Egipćani, od posebnog značaja za našu zemlju. Obrazovanje i zapošljavanje predstavlja prvi korak ka tom cilju", zaključila je Tadić Mijović.

Bonus video: