Jokić: Saradnja generalštabova zemalja Balkana veoma je uspješna i korisna

Jokić je, kako se navodi, istakao je potrebu daljeg razvoja i iznalaženja modela za upotrebu projekta Mreža centara za obuku Jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Education and Training Network – SEEETN)
0 komentar(a)
Konferenciji načelnika Generalštabova zemalja Balkana, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Konferenciji načelnika Generalštabova zemalja Balkana, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 10.05.2017. 12:54h

Saradnja generalštabova zemalja Balkana veoma je uspješna i korisna, ocijenio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ljubiša Jokić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Jokić sa delegacijom učestvuje na 11. Konferenciji načelnika Generalštabova zemalja Balkana /Balkan Chiefs of Defence Conference on Military Cooperation/, koja se održava u Atini.

“U svom obraćanju na Konferenciji, Jokić je ocijenio dosadašnju saradnju kao veoma uspješnu i korisnu, i ukazao na značaj razvoja programa saradnje u okviru Foruma u duhu NATO i EU inicijativa Smart Defence i Pooling and Sharing”, kaže se u saopštenju.

Jokić je, kako se navodi, istakao je potrebu daljeg razvoja i iznalaženja modela za upotrebu projekta Mreža centara za obuku Jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Education and Training Network – SEEETN).

“Ne samo za vježbovne aktivnosti, već i u oblastima obrazovanja, obuke i povezivanja centara za obuku širom regiona, sve u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg korišćenja postojećih resursa”, preciziorao je Jokić.

Forum načelnika Generalštabova zemalja Balkana okuplja načelnike iz devet država - Turske, Grčke, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i posvećen je izgradnji stabilnosti, bezbjednosti i razvoju međusobne vojne saradnje.

Kako su kazali iz Ministarstva, osim članova Foruma, na Konferenciji su učestvovali i predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a i EU, Petr Pavel i Mikael Kostarakos, komandant Združene komande NATO iz Napulja, Mišel Hauard, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovenije Andrej Osterman i direktor štaba Združenog stožera Oružanih snaga Hrvatske, Hranj Robert.

Pored diskusija o regionalnoj vojnoj saradnji, ovogodišnja konferencija je bila posvećena temi Geopolitička stabilnost u Jugoistočnoj Evropi – energetski putevi.

Učesnicima konferencije obratio se predsjednik Grčke, Prokopis Pavlopulos.

Bonus video: