Nikšićane upoznali sa istorijatom, principima, znakom i akcijama Crvenog krsta

Omladinci su sugrađanima pričali o organizaciju čiji počeci se vežu za "Komitet petorice" koji je osnovan 1863. godine i koga su osim Dinana, činili general Gijom Anri Difur, pravnik Gistav Monije, ratni hirurg Luj Apia i ljekar Teodor Monoar, kao i o osnovnim principima koji čine suštinu pokreta – humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost
355 pregleda 0 komentar(a)
Nedjelja Crvenog krsta, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nedjelja Crvenog krsta, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.05.2017. 10:45h

U sklopu "Nedjelje Crvenog krsta" omladinci opštinske organizacije su na gradskom Trgu u Nikšiću sugrađanima pokušali da približe ovu međunarodnu humanitarnu organizaciju koju je osnovao Anri Dinan.

"Sugrađane upoznajemo sa istorijatom Crvenog krsta, principima i znakom, sa našim akcijama. Većina ljudi koja nam priđe ili nas pohvali ili kaže da su i sami bili članovi Crvenog krsta i da im je drago što ima osoba koje se bave humanitarnim volonterskim radom", kazala je Anđela Đurđić.

Omladinci su sugrađanima pričali o organizaciju čiji počeci se vežu za "Komitet petorice" koji je osnovan 1863. godine i koga su osim Dinana, činili general Gijom Anri Difur, pravnik Gistav Monije, ratni hirurg Luj Apia i ljekar Teodor Monoar, kao i o osnovnim principima koji čine suštinu pokreta – humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

"U okviru 'Nedjelje Crvenog krsta' organizujemo brojne aktivnosti, poput humanitarne rok žurke, dnevnice, a sav novac koji prikupimo namijenjen je osobama sa invaliditetom", kazala je Đurđić.

U sklopu "Nedjelje Crvenog krsta" tradicionalno će biti dodijeljena priznanja najaktivnijim dobrovoljnim davaocima krvi, kao i opštinsko takmičenje iz prve pomoći, a planirano je i druženje sa pripadnicima romske i egipćanske populacije pod nazivom "Zajedno možemo mnogo".

Slogan ovogodišnje "Nedjelje Crvenog krsta" koja traje od 8. do 15. maja je "Svuda za svakoga".

Bonus video: