Novinari i predstavnici civilnog sektora naučili su da rukuju pištoljima, snajperima...

Stariji vodnik Milutin Lukovac koji je sprovodio obuku objasnio je da je cilj obuke da se oni koji prate sektor odbrane i bezbjednosti što bolje upoznaju sa kapacitetima Vojske
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2017. 17:52h

U danilovgradskoj kasarni Milovan Šaranović danas je završena dvodnevna obuka u gađanju naoružanjem, koju su za novinare i predstavnike civilnog sektora organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

Obuka je organizovana povodom 9. maja - Dana pobjede i Dana Evrope.

Tokom treninga polaznicima su prikazani naoružanje i oprema koju koriste pripadnici VCG i država članica NATO saveza.

Novinari i predstavnici civilnog sektora tokom obuke naučili su da rasklapaju i sklapaju pištolj Glock, automat Heckler&Koch MP5, automatsku pušku Heckler&Koch 416, snajperske puške MSG1 i PSG1 i puškomitraljez M84.

Predstavljeno im je naoružanje i oprema sa kojima raspolažu VCG i Oružane snage država članica NATO-a.

Novinari i predstavnici civilnog sektora na kraju dvodnevne obuke na strelištu kasarne gađali su iz automatske puške Heckler&Koch 416, kalibra 5,56 milimetara.

Stariji vodnik Milutin Lukovac koji je sprovodio obuku objasnio je da je cilj obuke da se oni koji prate sektor odbrane i bezbjednosti što bolje upoznaju sa kapacitetima Vojske, kako bi mogli adekvatnije da odgovore zadacima posla kojim se bave.

“Istorija Crne Gore prepuna je momenata vezanih za Vojsku i danas naša institucija predvodi državu ka članstvu u Sjevernoatlantski savez. Želimo da predstavimo ono sa čim raspolažemo, da razumijete situacije sa kojima se susrijećemo i da vidite kakva je naša uloga“, rekao je Lukovac polaznicima kursa.

Objasnio je da je gađanje kruna obuke koju realizuju vojnici i da je za to bitna psiho-fizička sposobnost, obučenost ljudi u osnovnim radnjama i postupcima prilikom rukovanja oružjem.

Nakon obuke polaznicima je poručio da im stečeno znanje i iskustvo nikako ne može škoditi, već samo koristiti.

Jedan od polaznika, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanja CeMI Zlatko Vujović zahvalio je MO i VCG na otvorenosti.

“U ovom procesu NATO integracija jako je bitno da institucije budu otvorene, da sarađuju sa medijima i civilnim sektorom, te da na taj način upoznaju širu javnost sa onim što rade. Ovo je državna institucija, institucija svih građana i tako treba da i nastave“, kazao je Vujović.

Ocijenio je da je inicijativa MO i VCG veoma dobra i kvalitetna i da na neki način približava polaznicima obuke svakodnevni život profesionalnog vojnika VCG.

“Često smo imali priliku da komentarišemo razne bezbjednosne politike, ali ovo je insajderski pogled na to kako sve funkcioniše. VCG je napravuila dobru akciju i vjerujem po reakcijama onih koji su bili dio ovoga programa da postoji veliko interesovanje, jer na neki način činimo bližim sve ono što je VCG u društvu”, rekao je on.

Pripadnici Inžinjerske čete VCG polaznicima obuke pokazali su kako se koristi protivpješadijska mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva (MRUD).

Novinari i predstavnici civilnog sektora naučili su kako se postavlja i aktivira MRUD, od čega se sastoji komplet te pješadisjke mine, kojim eksplozivom je napunjena, pod kojim uglom se razlijeću kuglice iz MRUD-a...

Nakon prezentacije, na poligonu za obuku pripadnici Inžinjerske čete izveli su i praktičnu vježbu - aktivaciju MRUD-a.

Galerija

Bonus video: