Zavisnici će "Buprenofin" ubuduće dobijati u zdravstvenim ustanovama

Posljednjih pola godine bile su česte nestašice tog lijeka, a dio pacijenata tvrdio je da pojedini podižu velike količine “Buprenorfina”, prodaju ga, a zatim kupuju heroin
232 pregleda 0 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2017. 16:07h

Zbog ogromne potrošnje lijeka “Buprenorfin”, koji koriste zavisnici od heroina, taj medikament od juče se pacijentima daje direktno u zdravstvenim ustanovama.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Hajdarpašić Drešević je na konferenciji za medije kazala da je lani, u periodu od 1. janura do 24. aprila, u apotekama izdato 3514 kutija “Buprenorfina”, a u istom period ove godine 13874, što je povećanje od skoro 400 odsto.

Broj izdatih kutija, tvrdi, povećavao se iz mjeseca u mjesec, pa je u januaru ove godine izdato 3322 kutije, a u martu 4074. Navela je da je 2015. godine bilo 208 korisnika ove terapije, a već naredne godine 759.

Za taj lijek je u posljednjih šest mjeseci 2015. izdvojeno 19.227 eura, a za 11 mjeseci lani oko 329.555 eura.

“Vijesti” su još 24. aprila pitale Ministarstvo kada će da definiše protokole za izdavanje tog lijeka i koliko je porasla potrošnja “Buprenorfina”, ali iz tog resora do danas nijesu dostavili podatke.

Posljednjih pola godine bile su česte nestašice tog lijeka, a dio pacijenata tvrdio je da pojedini podižu velike količine “Buprenorfina”, prodaju ga, a zatim kupuju heroin.

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović upozoravao je da ne postoje protokoli za izdavanje tog lijeka, zbog čega nije najjasnije ko ima pravo na taj medikament, koju dozu i pod kojim uslovima.

Lijek se od sada distribuira domovima zdravlja, koji u sastavu centara za mentalno zdravlje imaju metadonske centre i psihijatrijske ambulante, bolnicama, Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, psihijatrijskim odjeljenjima bolnica u Nikšiću i Bijelom Polju i Psihijatrijskoj klinici. Lijek će propisivati isključivo psihijatar, nakon čega će se pacijenti upućivati u zdravstvene ustanove. Biće dužni da prilože izvještaj psihijatra, koji ne smije da bude stariji od mjesec.

Hajdarpašić Drešević je kazala da su zdravstvene ustanove dužne su da vode urednu evidenciji o količini izdatog ili datog lijeka za svakog korisnika i nedeljno podatke dostavljaju Ministarstvu zdravlja,Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu.

Bonus video: