U Crnoj Gori obilježen Dan pobjede

Vijenac su položili predstavnici lokalne uprave sa predsjednikom opštine dr Zoranom Srzentićem na čelu i delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Bara, sa izviđačima odreda “24. Novembar”
131 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2017. 14:29h

Dan pobjede nad fašizmom u Baru je obilježen tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču u Domu revolucije.

Vijenac su položili predstavnici lokalne uprave sa predsjednikom opštine dr Zoranom Srzentićem na čelu i delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Bara, sa izviđačima odreda “24. Novembar”.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vojske Crne Gore, izviđači, članovi porodica antifašista, udruženja vojnih penzionera i djelatnici kulturnog i javnog života Bara. Prigodan govor održao je član Udruženja boraca i antifašista, general u penziji Špiro Niković koji je podsjetio na naše izuzetne žrtve u borbi protiv fašizma i nacizma”u kojoj je položeno oko 40.000 života naših herojskih boraca na svim područjima i u svim oblicima borbe”.

Nikšić: 75 godina od pogibije Ljuba Čupića i Joke Baletić: Naše heroje ne smijemo da zaboravimo >>>

Delegacija SUBNOR-a položila vijenac na spomenik borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata

Dan pobjede nad fašizmom obilježila je delegacija opštinskog odbora SUBNORA 1941-1945 položivši vijenac na spomenik borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata na Savini. Mihailo Kilibarda, predsjednik Opštinskog odbora SUBNORA je istakao da fašizam kao ideologija ne može više proći.

“Na to nas obavezuju i sjeni brojnih vojnika NOB-a i drugih učesnika antihitlerovske koalicije koji su poginuli u borbi za slobodu, i tada stali rame uz rame sa najsnažnijim antifašističkim snagama svijeta. Kilibarda je ocijenio i da fašizam još nije sasvim poražen, a širom Evrope se javljaju neofašistički pokreti zbog kojih i antifašizam treba da jača. On je ustvrdio da ideje sile a i mržnje sada širi NATO pakt koji razara slobodarske tradicije i rezultate borbe protiv fašizma.

Vijenac je na spomenik na Savini položila i delegacija Demokrata na čelu sa predsjednikom OO Stevanom Katićem. Iz DPS a čija je delegacija takođe položila cvijeće na spomeniki na Savini su poručili da je na tekovinama antifašitičke borbe i oslobodilačkog rata iznikla i savremena država Crna Gora.

“U vremenu kada se nasilno mijenjaju istorijske činjenice u namjeri da se relativizira i negira herojstvo i žrtva svih onih koji su svojim životima gradili slobodni svijet, Herceg Novi je ponosan na svoju antifašističku tradiciju i doprinos pobjedi slobodoljubivog čovječanstva”, saopštili su iz DPS Herceg Novi.

Vijenac je položilo i generalni konzul Srbije u Herceg Novom Slobodan Bajić, a obilježavanju ovog značajnog istorijskog datuma prisustvovali su i brojni građani.

Bijelo Polje: Položen vijenac na na Spomenik palim borcima

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope danas su delegacije Opštine Bijelo Polje, političkih partija i SUBNOR-a položile cvijeće na Spomenik palim borcima.

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Mirko Stanić je kazao da je ovo najznačajniji datum u istoriji čovječanstva.

“Obilježavamo dan oslobođenja od fašističke Njemačke, koja je u četvorogodišnjem ratu izazvala smrt miliona nedužnih ljudi. Naša organizacija postoji da bi njegovala tradicije narodnoslobodilačke vojke koja je dala veliki doprinos za konačnu pobjedu nad fašizmom”, kazao je Stanić.

Kolašin: Položen vijenac na Spomenik palim borcima

Povodom 9. maja Dana pobjede, vijence na Spomenik palim borcima u Kolašinu, položila je delegacije Opštine Kolašin, Vojske Crne Gore i Udruženja boraca narodnosolobodilačkog rata i antifašista (UBNOR) iz tog grada.

Galerija

Bonus video: