Održana svečana Markovdanska litija: U čast zaštitnika Podgorice

Litija sa sveštenstvom, monaštvom i narodom krenula je od crkve Svetog Đorđa pod Goricom, po posjetila Nemanjin grad na Sastavcima Ribnice i Morače, a tradicionalno je završena na Draču
376 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2017. 16:57h

Svečana Markovdanska litija sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog, čudotvorca i zaštitnika grada Podgorice, predvođena mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem održana je danas ulicama Glavnog grada.

Litija sa sveštenstvom, monaštvom i narodom krenula je od crkve Svetog Đorđa pod Goricom, po posjetila Nemanjin grad na Sastavcima Ribnice i Morače, a tradicionalno je završena na Draču.

Tamo je posjećena kuća Staropodgoričana Đečevića, čija porodica već četiri vijeka stanuje na temeljima hrama Svetog apostola Marka i čiji predstavnik dočekuje povorku.

Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom proljećnom zasjedanju 2011. godine pribrojao je redu Hristovih svetitelja rođenog Cetinjanina, Svetog Simeona Dajbabskog .

Sveti Simeon je rođen 1854. godine na Cetinju, u donjokrajskom bratstvu Popovića kao Savo. Osnovno školovanje završio je na Cetinju. Kasnije se obrazovao u Kijevskoj Bogosloviji, a potom i u tamošnjoj Duhovnoj akademiji.

Galerija

Bonus video: