Rekordan broj pelikana na Skadarskom jezeru

“Iako ornitolozi već dugi niz godina vrše istraživanja ove vrste u NP Skadarsko jezero, nikada ranije nije zabilježena ova brojnost. Broj od 227 pelikana prevazilazi i rezultate iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka"
300 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2017. 10:49h

Tokom vikenda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero zabilježeno je rekordno prisustvo pelikana. Utvrđeno je 277 pelikana i 56 mladih, dok se očekuje još prinova u koloniji koja gnijezdi.

Ovaj broj prevazilazi prošlogodišnji rekord, kada je ovaj park u maju bio dom za 178 pelikana i oko 30 mladih. Riječ je o odličnim rezultatima ne samo za Crnu Goru već i region, a sigurno će ga upamtiti brojni ornitolozi i biolozi koji svoj rad vezuju za prostor NP Skadarsko jezero, jer trenutni broj pelikana prevazilazi sve rekorde koji su bilježeni u prethodne tri decenije.

Pored značajne brojnosti ove populacije ptica, raduje nas i činjenica da je i broj mladih veći u odnosu na prethodne godine, pa možemo sa zadovoljstvom kazati da je ovogodišnje gniježđenje više nego uspješno.

“Iako ornitolozi već dugi niz godina vrše istraživanja ove vrste u NP Skadarsko jezero, nikada ranije nije zabilježena ova brojnost. Broj od 227 pelikana prevazilazi i rezultate iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje su dugo vremena pominjane kao najuspješnije godine”, kazala je direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Azra Vuković.

Ornitolog JPNPCG Nela Vešović Dubak navela je da je stanje na terenu kada je brojnost pelikana u pitanju samo dokaz da su mjere koje se sprovode u smislu konzervacije staništa u specijalnom rezervatu Pančeva oka, omogućile, nakon nekoliko godina, uslove za povećanje brojnosti populacije i smanjenje njihovog uznemiravanja.

„Nakon prošlogodišnjih rekorda ovogodišnji podaci sa terena čine nas dodatno ponosnim na činjenicu da se trud koji je uložen od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, međunarodnih organizacija, volontera dali fantastične rezultate“, kazala je Vešović Dubak. Ona je dodala da su ovi rezultati utvrđeni u okviru drugog kompletnog cenzusa koji je organizovan u okviru Jugoistočno-Evropskog Cenzusa i u kojem su učestvovali pored prestavnika JPNPCG i predstavnici Prirodnjačkog muzeja i organizacija Noe Conservation.

Prethodnih godina sprovođene su mjere konzervacije, postavljane su vještačke platforme kao mjesta za gniježđenje, a uz napor Službe zaštite NP Skadarsko jezero da zaštiti specijalni rezervat postignuti su izvanredni rezultati. Podsjećamo da je upravo nedostatak prirodnih gnijezdilišta, koji su usljed zarastanja i plavljenja uništavani, prepoznat kao jedan od uzroka zbog kojih su pelikani ranijih godina u manjoj mjeri gnijezdili u NP Skadarsko jezero.

Aktivnosti koje su sprovedene u protekle tri godine rezultat su projekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera", koji je finansiran od strane CEPF-a (Crytical Ecosystem Partnership Fund) i MAVA fondacije, a koordinisan od strane Noe Conservationa uz još 6 partnerskih organizacija - Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore - NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Tour du Valat, EuroNatur i INCA Albanija.

Galerija

Bonus video: