MOTORI OKUPILI PORODIČNE LJUDE, INTELEKTUALCE...

Vozimo sporije da bismo vidjeli više

Članovi MK Bar kažu da u njihovoj priči nema brzine, već edukacija, druženje i bezbjedna vožnja. Da svi pođemo i da se svi vratimo...
158 pregleda 1 komentar(a)
Moto klub Bar, Foto: Privatna arhiva
Moto klub Bar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.05.2017. 16:45h

Članovi Moto kluba Bar (MKB) obilježili su treći klupski rođendan učešćem u velikom defileu otvaranja sezone bajkera u Podgorici 22. aprila.

Izi rajder stereotipi imaju veze sa junacima ove priče samo toliko što su im zajednički motocikli - članovi tog kluba sve su samo ne “Sinovi anarhije”, jer ga čine akademski slikar, optičar, pilot, ronilac, šoferi…

Svi su porodični ljudi, što umnogome određuje ton i sadržaj njihove i priče o njima.

Predsjednik kluba Dušan Zajović (54) na početku razgovora za “Vijesti” ističe da mora odbaciti predrasude o obaveznom bajkerskom probijanju zvučnog zida na asfaltu, životu bez kočnica i granica…

“Da najprije riješimo ovo oko brze vožnje - princip je da što si stariji, voziš laganije, da bi više vidio i doživio i osjetio. Dakle, brzine nema u ovoj priči, tu su edukacija, druženje i bezbjedna vožnja. Da svi pođemo i da se svi vratimo, a s druge strane ovaj klub okuplja isključivo porodične ljude”, naglašava Zajović.

Motocikle vozi od 1981. godine, a danas je njegov ljubimac suzuki 650.

Kako kaže, niko ne zna što je motor dok ne sjedne. Priznaje da i njemu u početku impuls bila kazaljka u crvenom…

“Brzinu ne volim. Nekad jesam. Sad kad voziš sporije, brže stižeš kući”, rekao je Zajović.

MKB je naslijedio premijerni barski bajkerksi klub Godfathers koji je vodio Milan Baković - prvo pod imenom Black drivers, a sadašnju formu dobio je 2014.

Osim Zajovića, osnivači su Dalibor Dado Ćetković, Gojko Dukić, pokojni Dejan Božović, Peđa Perazić i Veljko Vojinović.

Moto klub Bar danas čine Dušan i njegov sin Balša Zajović, Ćetković, Perazić, Rašo Dević, Momo Ražnatović, Nikola i Peđa Vukčević, Dragan Lekić Krnja, Dino Đulamerović, Sergej Zabiako, Aleksandar Mijač, Aleksandar Sicinger i Frano Unliković.

Zajović kao tačke njihovog okupljanja nabraja prije svega druženje i ljubav prema motociklima, ali i humanitarne akcije - barski bajkeri sa kolegama svake godine obilaze pred Novu godinu Dom u Bijeloj i daruju mališane.

Prošlog decembra počeli su tu praksu i u svom gradu, posjetili su Osnovnu školu “Jugoslavija” i družili se sa učenicima specijalnog odjeljenja.

Pomogli su gradnju barake građanskog aktiviste i paraolimpijskog šampiona Božidara Nikolića Čarlija i od klupske članarine doprinijeli akciji za pomoć u liječenju malog Luke Mijača.

“U vožnji su pravila jasna. Osnovno je da nema divljanja. Ko hoće da divlja, srećan mu put. Na čelu sam uvijek, formiram brzinu, nema preticanja, nema alkohola, kacige su obavezne. Svako svraćanje na pumpu se meni prijavljuje, onda podignem ruku - to znači stop i stajemo svi. Kad se neko mora vratiti kući prije vremena, uvijek se vraća u paru, nikad ne ide sam i raskrsnice prolazimo po našim pravilima”, kazao je popularni Dule.

Osim tih, u MKB pridržavaju se još nekoliko pravila koja odlikuju svaku bajkersku asocijaciju - na sastancima se obavezno nosi klupsko đile, a kad se vozi: moraju se nositi boje kluba.

Bilo koja primjedba na račun vožnje nekog od članova za sobom povlači kaznene poene i skidanje klupskih boja koje su u ovom svijetu svojevrsna identifikaciona kartica.

“Kod nas nije bitna kubikaža, raspon je od 500 do 1.200 kubika, bitna je volja. Kupio sam prikolicu za dva motora, ako se pokvari nekome, odlaže se na prikolicu i nastavljamo dalje. Ovo je praktično jedna velika porodica, sa nama idu žene, pratimo bajkerske fešte, pravimo žurke, roštiljamo”, priča sagovornik “Vijesti”.

Tvrdi da članovi kluba koriste svaki lijepi dan za kraće ture - Šasko jezero, Virpazar, Ada Bojana, Rijeka Crnojevića, Boka...

Kaže da gdje god da pođu, ostali bajkeri su im kao braća:

“Tako je bilo i u Srbiji, Bosni, Makedoniji. Najdužu vožnju imali su prošlog oktobra. Bili smo na moto skupu u Grčkoj, na Hilandaru, išli smo sa Noćnim vukovima iz Podgorice, bilo nas je 40. Tada smo prešli 1.600 kilometara. Planiramo da opet tamo odemo u septembru”, najavio je Zajović.

Pokrenuta inicijativa da se formira savez moto klubova

Zajović je rekao da je na posljednjem bajkerskom samitu u Podgorici pokrenuta inicijativa da se formira savez moto klubova.

“Kako bismo se izborili, pored ostalog, i za smanjenja dažbina za registraciju motora, prolaz kroz tunel… Nije fer da se, recimo, jahta od 40 do 50 metara svake četvrte - pete godine registruje za 500 ili 1.000 eura, a da ja registraciju motora plaćam 311 eura, dok je za istu kubikažu u Srbiji ona 160 eura”, objasnio je Zajović.