Izbor za najatraktivnije moderno svjetsko arhitektonsko dostignuće: Glasajte za Spomen dom Kolašin

Spomen dom, među primjere atraktivne moderne svjetske arhitekture, uvršten je na na incijativu Kolašinca Milana Rakočevića. On je, predlažući taj objekat, napisao da je riječ o jedinstvenom primjeru “kako je moderna arhitektura stigla i do ruralnog seoskog života i gotovo netaknute prirode”
490 pregleda 0 komentar(a)
Spomen dom Kolašin, Foto: Https://www.wmf.org/modern-century
Spomen dom Kolašin, Foto: Https://www.wmf.org/modern-century
Ažurirano: 07.05.2017. 15:05h

Kolašinski Spomen dom, glasovima pojsetilaca sajta za arhitekturu www.wmf.org/modern-century , trenutno je na drugom mjestu u konkurenciji atraktivnih modernih svjetskih arhitektonskih dostignuća.

Već desetak dana , na društvenim mrežama traje aktivna kampanja Kolašinca, za što bolje pozicioniranje tog objekta. Za sada, više glasova od Spomen doma ima samo jedna katedrala iz Tajvana.

Spomen dom, među primjere atraktivne moderne svjetske arhitekture, uvršten je na na incijativu Kolašinca Milana Rakočevića. On je, predlažući taj objekat, napisao da je riječ o jedinstvenom primjeru “kako je moderna arhitektura stigla i do ruralnog seoskog života i gotovo netaknute prirode”. Prema njegovim riječima, Spomen dom je “simbolična poruka smještena u sjeverne planine”.

Sa Facebook stranica posvećenih Kolašinu, pozvali su sugrađane da svakodnevno glasaju za taj objekat, naglašavajući da, na taj način, moguće dobiti i sredstva za rekonstrukciju zgrade. Na sličan način je, kažu, prije nekoliko godina, obezbijeđen novac za rekonstrukciju jednog beogradskog muzeja.

"Glasanje na neprofitnom sajtu za arhitekturu traje još 20 dana. Sa jedne e-mail adrese moguće je glasati jednom dnevno i imamo velike šanse da pobijedimo, ukoliko se što više sugrađana, ali i onih koji vole Kolašin, uključi. Glasanje je jednostavno, a dobra pozicija Spomen doma može donijeti mnogo koristi i za taj objekat i za Kolašin", objasnio je Duško Raketić.

Spomen dom, u kojem su sada kancelarije lokalne uprave je kasnih 70-tih godina prošlog vijeka podignut u znak sjećanja na Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.

Projektovao ga je slovenački arhitekta Marko Mušić.

Nekad je u tom objektu bila kongresna sala sa 600 mjesta, koja je godinama neupotrebljiva. Propadanje te i ostalih prostorija počelo je odavno, a novca za rekonstrukciju uvijek je falilo. U prostoru Spomen doma, pored kancelarija lokalne uprave nekada je bio Muzej revolucije, ali i biblioteka. Trenutno cijela zgrada je u stanju, koje zahtijeva hitnu rekonstrukciju.

Bonus video: