Nurković neće Radić Ljubisavljević u timu

Sud je poništio i rješenje VIade o imenovanju Dalibora Miloševića na čelo Direktorata za saobraćaj i pomorstvo
207 pregleda 5 komentar(a)
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Savo Prelević
Mirel Radić Ljubisavljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2017. 14:11h

Bivša pomoćnica ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević zatražila je od ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da je vrati na staro radno mjesto, nakon što je Upravni sud donio presudu da je nezakonito razriješena.

Sud je poništio i rješenje Vlade o imenovanju Dalibora Miloševića na mjesto koje je ona pokrivala - generalni direktor Direktorata za saobraćaj i pomorstvo.

U presudi Upravni sud konstatuje da je nejasno je li funkcionerki prestao mandat ili joj je prestao mandat jer je postavljena za generalnog direktora direktorata.

Mirel Radić Ljubisavljević je potpredsjednica SDP, dok je Milošević funkcioner SD-a.

Sud je utvrdio da na javnom konkursu na kome je biran Milošević nije poštovan Zakon o državnim službenicima i namještenicima, odnosno da je dovedena u pitanje jednaka dostupnost radnih mjesta za sve kandidate.

Vladi je naloženo da donese zakonitu odluku, ali Radić Ljubisavljević spori novu proceduru, navodeći da je pozvana “nepropisnim telegramom u Upravu za kadrove, da bez raspisivanja novog konkursa učestvuje u strukturiranom intervjuu pred Komisijom, koji se bez njene prisutnosti, održao 26. aprila sa jedinim kandidatom, Daliborom Miloševićem”.

Ona je za “Vijesti” rekla da mora prestati pravno nasilje koji sprovodi Vlada i zapošljava u državnoj upravi isključivo podobne kadrove, umjesto stručnih.

I ona je kao kadar SDP-a bila pomoćnica tadašnjeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, a smijenjena je nakon što je raskinuta koalicija DPS- SDP.

Radić Ljubisavljević je pred smjenu imala podršku najvećih prevoznika u Crnoj Gori koji su se obratili tadašnjem premjeru Milu Đukanoviću i Delegaciji EU u Crnoj Gori, sa molbom da "prioritetni kriterijum prilikom postavljenja rukovodilaca ne bude politička pripadnost, nego stručno iskustvo i kvalitetno poznavanja određene oblasti”.

Vlada je prije dva dana razriješila Ervina Spahića (SDP) sa mjesta direktora Agencije za zaštitu životne sredine i imenovala Nikolu Medenicu (SD). Prošlog mjeseca odlučeno je da Zavod za patente pređe pod nadležnost Ministarstva ekonomije. Na čelu zavoda je Novak Adžić (SDP) koji formalno nije smijenjen.

Vlada treba da prestane da se ponaša sa pozicija moći

Bivša pomoćnica ministra saobraćaja zadovoljna je sudskom presudom, navodeći da je „na ovaj način sud pokazao da vrši kontrolu izvršne vlasti i da se zakoni moraju poštovati, jer se time doprinosi vraćanju povjerenja građana u pravosudni sistem i nezavisnosti sudova”.

"Ako se nastavi pravno nasilje Vlade u dijelu nesprovođenja presuda suda ili njihovog nezakonitog sprovođenja, ponovo ću podnijeti tužbe Upravnom sudu i tražiti pravnu zaštitu nad nezakonitim otpuštanjima i da Vlada treba da prestane da se ponaša nedodirljivo i sa pozicija moći, jer građani ove države zaslužuju da ih institucije sistema zaštite od nekontrolisane vlasti DPS-a. Zalažem se za sprovođenje načela depolitizacije državne uprave i zapošljavanje stručnih ljudi nezavisno od njihove političke pripadnosti. Neprihvatljivo je i poražavajuće za crnogorsko društvo “da partijska knjižica bude iznad nečije stručnosti”, rekla je ona.

Bonus video: