Herceg Novi ponovo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova

Herceg Novi je bio prva opština u Crnoj Gori koja se učlanila u FECC. Član je bio do 2000. godine, kada je zbog nemara lokalne uprave isključen iz ovog udruženja
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2017. 13:01h

Opština Herceg Novi, trebalo bi 15. maja u Valeti na Malti da ponovo bude primljena u Federaciju evropskih karnevalskih gradova (FECC),

“Obnavljanje članstva u FECC značajan je uspjeh Opštine Herceg Novi, jer se na ovaj način Herceg Novi vraća u grupu gradova sa priznatom karnevalskom tradicijom, gdje mu je i mjesto.

Članstvo u FECC obezbjeđuje međunarodne kontakte kroz organizaciju karnevalskih svečanosti, a rukovodstvo Federacije čine ljudi koji su se do sada dokazali u poslovnom i finansijskom svijetu”, navedeno je iz Opštine Herceg Novi.

Herceg Novi je bio prva opština u Crnoj Gori koja se učlanila u FECC. Član je bio do 2000. godine, kada je zbog nemara lokalne uprave isključen iz ovog udruženja.

Obnavljanju članstva značajno je doprinijela i novska nevledina organizacija "Maškare", koja će takođe, kao karnevalska grupa, biti primljena u Federaciju.

Kao udruženje Novljana koje radi na promociji, očuvanju i afirmaciji karnevalske tradicije grada 2015. godine dobili su mogućnost da učešćem na Riječkom karnevalu predstave svoj grad i nakon 33 godine ponovo otvore vrata za saradnju sa ostalim najboljim karnevalima u regionu. Uz pomoć Opštine Herceg Novi u poslijednje dvije godine obišli su 11 karnevala predstavljajući naš grad.

“Time smo z pokazali ozbiljnost, volju i značaj ponovnog prijema grada u FECC, ali i onoga čemu težimo nakon prijema - organizacije velikog međunarodnog karnevala u Herceg Novom, sa ciljem obogaćivanja kulturno-turističke ponude ", kazao je Ivan Peulić ispred NVO "Maškare.

Članstvom u FECC Herceg Novi dobija šansu da kao grad učestvuje na inostranim karnevalima, poput onih u Španiji, Portugalu, Grčkoj, Italiji, a onda i da grupe iz tih zemalja budu naši gosti.

“Kao dobri domaćini Opština Herceg Novi i Javna ustanova kulture "Herceg-Fest" prepoznali su značaj Federacije i pokazali nesebičnu volju time što su na Prazniku Mimoze prošle i ove godine ugostili vodeće ljude i karnevalske grupe iz porodice FECC-a, sa kojima je uspostavljena stalna komunikacija i saradnja. Ta saradnja se kruniše za 15 dana na glavnoj konvenciji na Malti punopravnim članstvom Herceg Novog i karnevalske grupe NVO "Maškare" u najveću karnevalsku porodicu “, istakao je Peulić.

FECC je osnovan 1980. godine i od tada okuplja javna tijela, nevladine i amaterske organizacije, u cilju očuvanja i promovisanja karnevalske tradicije kao kulturnog nasljeđa svakog od članova. Od 2001. godine članstvo se širi i na gradove van granica Evrope. “Biti dio FECC-a doprinosi udruživanju kulturnih i festivalskih resursa, jačanju veza među gradovima i ljudima, kao i boljoj turističkoj promociji gradova i država”, uvjereni su u lokalnoj upravi.

Galerija

Bonus video: