Samostalni život mora biti jednako dostupan svima

Aleksandar Andrija Pejović je istakao da Vlada posvećeno radi na unaprjeđenju prava osoba sa invaliditetom, i ukazao na obaveze i standarde iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 19. Socijalna politika i zapošljavanje
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: ME4EU
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: ME4EU
Ažurirano: 05.05.2017. 15:22h

Evropska unija ohrabruje Crnu Goru da ubrza napore kako bi se građanima s invaliditetom osiguralo pravo na slobodu kretanja, a samostalni život mora biti jednako dostupan svima, saopšteno je na obilježavanju Evropskog dana samostalnog života.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je, na obilježavanju Evropskog dana samostalnog života na podgoričkom Trgu nezavisnosti, poručio da je zajednički zadatak i potreba svih da se u narednim godinama što više i bolje radi na izgradnji evropskih standarda i na tome da svi imaju jednaka prava.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), istakao da pregovarački proces sa EU nudi najveću šansu u približavanju evropskim vrijednostima.

To je, kako je kazao, jedan od najvećih reformskih zahvata kroz koji prolazi Crna Gora.

„Gotovo polovina pregovaračkih poglavlja dotiče osobe s invaliditetom (OSI) što govori da je u proteklih 60 godina Unija izradila takve mehanizme da ne možete danas pregovarati ulazak u EU bez doticanja prava OSI“, rekao je Pejović.

On je istakao da Vlada posvećeno radi na unaprjeđenju prava OSI, i ukazao na obaveze i standarde iz poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 19. Socijalna politika i zapošljavanje.

U tom pravcu, Pejović je najavio intenziviranje dijaloga i saradnje MEP-a s nevladinim udruženjima koja se bave OSI i realizaciju aktivnosti koje će, kroz konkretne primjere, pokazati da evropski proces donosi promjene.

Predsjednica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić, istakla je da je Evropski dan samostalnog života prilika da se podsjeti na važnost samoprihvatanja i samoodređenja OSI.

Ona je poručila da samostalni život mora biti jednako dostupan i dostižan svima.

„Ako je, kako to osnivači ove filozofije govore, osobama bez invaliditeta dat „zdravo za gotovo“ i jednostavno za njih predviđen od samog rođenja, onda on mora biti jednako dostižan i za sve OSI , bez osporavanja i postavljanja rigidnih struktura podrške“, saopštila je Vujačić.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav naveo je da su u EU prava OSI zaštićena kroz efikasnu legislativu, borbu protiv svih oblika diskriminacije i garanciju potpune inkluzije više od 50 miliona građana širom Evrope.

„EU ohrabruje Crnu Goru da ubrza napore kako bi građanima s invaliditetom osigurali prava na slobodu kretanja, na pristup javnom prevozu i javnim ustanovama, na jednaku edukaciju i jednak tretman prilikom zapošljavanja“, poručio je Orav.

On je istakao važnost uključenosti OSI i njihovih organizacija u proces donošenja odluka u svim fazama.

Događaj je organizovalo UMHCG, uz podršku Ministarstva evropskih poslova, u sklopu zajedničkih aktivnosti usmjerenih na obilježavanje Dana i mjeseca Evrope u Crnoj Gori.

Evropski dan samostalnog življenja, 5. maj, obilježava se u mnogim zemljama Evrope raznim manifestacijama i događajima, u cilju promocije samostalnog života i njegovih principa, zalaganja za servise podrške, pristupačnog prevoza i okruženja, odnosno deinstitucionalizacije i mogućnosti samostalnog donošenja odluka od OSI.

Bonus video: