Žabljak: Dron locirao veliki broj divljih deponija smeća

Šarović je dodala da su lokalni i turistički putevi u lošem stanju
86 pregleda 0 komentar(a)
Deponija, novi bazen, Foto: Luka Zeković
Deponija, novi bazen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2017. 11:11h

Kako bi se predstojeća turistička sezona što kvalitetnije pripremila Ministarstvo turizma i NTO nedavno je angažovala dron koji je locirao veliki broj divljih deponija smeća, kako na prostoru NP „Durmitor“ tako i na drugim turistički atraktivnim lokalitetima u žabljačkoj opštini.

Direktorica lokalne Turističke organizacije Vanja Krgović Šarović kaže da je pristigla video i druga dokumentacija koja to potvrđuje.

"Ovih dana o tome ćemo razgovarati sa nadležnim u lokalnoj upravi, Nacionalnom parku „Durmitor“, Komunalnom preduzeću i drugim subjektima i donijeti konkretne mjere za uklanjanje tih i drugih deponija kako bi ovaj turistički centar izgledao ljepše a turisti nosili lijepe utiske. Maj je mjesec kada se spontano pristupa uređenju prostora. Aktivnosti čišćenja treba pristupiti kompleksno svugdje a ne samo na prostorima kojima se turisti najčešće kreću", kaže Vanja Krgović Šarović.

Šarović je dodala da su lokalni i turistički putevi u lošem stanju.

"Gotovo bez izuzetka, bilo da je riječ o asfaltiranim ili makadamskim putevima, na svima su velika oštećenja koja ih čine gotovo neupotrebljivim za kretanje vozila pa čak i za bicikliste. I u samom gradu ima bezbroj udarnih rupa, oštećenih šahti i kvarova na gradskoj rasvjeti. Nedostaju ili su polomljeni saobraćajni znakovi. Nema ni turističke signalizacije a planinarske staze, poput one na Crvenu gredu, su zarasle pa ih je potrebno osposobiti", kaže Šarović i dodaje da je predsezona u zamahu i da je Žabljak za ovo doba dobro posjećen.

Šarović kaže da vlada veliko interesovanje za džip ture oko Durmitora, popularni „Durmitorski prsten“ pa je kontaktirala odgovorne u Direkciji za saobraćaj kako bi se organizovalo čišćenje snijega sa puta prema Plužinama.

Bonus video: