Nikšić: U nedjelju počinju Dani Svetog Vasilija Ostroškog

Manifestacija se završava 12.maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2017. 11:01h

Predavanjem "Identitet u krizi“, prof.dr Bogoljuba Šijakovića, u nedjelju, 7.maja, počinje šestodnevna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, koja se u Nikšiću održava od 2000.godine u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić. Đakon, dr Nikola Marojević, je na konferenciji za novinare predstavio ovogodišnju manifestaciju u sklopu koje će biti promovisani – knjiga pr.dr Aleksandra Stamatovića “Suđenje mitropolitu Arseniju Bradvareviću”, časopis eparhije “Sveviđe”, priče za djecu “Od pastira do svetitelja” Vesne Todorović, kao i izložba slika Miša Brankovića “300 godina Aleksandro-nevske lavre”.

Književnik Milutin Mićović kazao je da je kultura u Crnoj Gori svedena na simulaciju i da je sistem samlio u ljudima svaku potrebu za autentičnom kulturom i duhom.

“Ako se još nešto istinski dešava u Crnoj Gori ono je doista nevidljivo i u tom smislu misija Svetog Vasilija je uvijek aktuelna jer je niko ne vidi svojim očima, možda intuicijom sluti i zato ima veliku publiku. Narod se hvata za čuda kada sasvim izgubi osjećanje i moć u realnom svijetu i životu”, kazao je Mićović i dodao da se po inerciji dešavaju kulturne priredbe.

Prema njegovim riječima program „Dani svetog Vasilija Ostroškog“ sačuvao je duhovnu dimenziju.

Ratko Krivokapić, predsjednik crkvene opštine Nikšić, podsjetio je da se litija ulicama grada pod Trebjesom održava od 1996.godine i da je dan Sv. Vasilija u Nikšiću najmasovniji praznik, kada se okupi nekoliko hiljada ljudi. Podsjetio je da je Sv. Vasilije duhovni zaštitnik Nikšića, ali i slava grada, kao i da su prošle godine inicirali da 12.maj u Nikšiću bude neradni dan ali da izgleda još nije došlo vrijeme da se to dogodi.

„Sveti Vasilije je naš svetionik, stub i tvrđava vjere, krmaroš u ovim teškim vremenima u svijetu, kada je ogromno posrnuće duhovnih, moralnih, ekonomskih i svih drugih vrijednosti“, kazao je Krivokapić.

Podsjetio je da je Vasilije (Stojan Jovanović) rođen u selu Mrkonjić, u Popovom Polju, i da je preko manastira Zavale i Tvrdoš, došao u manastir Ostrog.

Manifestacija se završava 12.maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Toga dana biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati, kao i svake godine, počinje svečana litija ulicama grada.

Galerija

Bonus video: