Vuković: Građani Podgorice dobijaju ono o čemu su sanjali decenijama

Potpisan ugovor za podršku u pripremi Glavnog projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom
2573 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Glavni grad
Sa sastanka, Foto: Glavni grad

Ugovor između Glavnog grada i konsultanta za podršku u pripremi Glavnog projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorskom mrežom, njemačkom kompanijom „Fihtner", potpisan je danas, čime počinje, kako je saopšteno, realizacija najznačajnijeg kapitalnog projekta u Podgorici.

Ugovor su potpisali vršilac direktora „Vodovod i kanalizacija“ Filip Makrid i ovlašćeni predstavnik konsultanske kuće “Fihtner” Stefan Mainsterman.

Gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković je kazao da je postojanje ovakve vrste infrastrukture ono što pravi razliku između razvijenih zemalja i država u razvoju.

„Za tri ili četiri godine, kada ovaj projekat bude finalizovan, moći ćemo da kažemo da se Crna Gora svrstala u red razvijenih zemalja. U tom smislu, naše zadovoljstvo je ogromno, mi smo danas ušli u posljednju fazu realizacije projekta koji je kompleksan, koji je podrazumijevao višegodišnji rad na pripremi dokumentacije", kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Podgorica će dobiti ono o čemu su njeni stanovnici sanjali nekoliko decenija.

"Dobijamo postrojenje koje je projektovano maksimalno za 275 hiljada stanovnika i na taj način se obezbjeđuju preduslovi za ubrzani razvoj našeg grada za narednih 50 godina", naveo je Vuković.

On je rekao da su ponosni na činjenicu da je ovaj projekat podržan i od Evropske Komisije grantom od preko deset miliona eura.

"Takođe da se zahvalim Vladi Crne Gore na razumijevanju, pošto je ona naš partner u dijelu finansiranja ovog projekta", kazao je Vuković.

Makrid je rekao da je ovo veliki datum i da se kreće naprijed da se implementira projekat u svim fazama.

"Nadamo se da ćemo u toku ovog mandatnog perioda uspjeti da ovaj kompleksan projekat dovedemo do kraja“, kazao je on.

Mainsterman je istakao da u kompaniji dobro znaju koliko je ovaj projekat važan ne samo za Glavni grad, već i za državu Crnu Goru.

„Zbog toga smo veoma posvećeni tome da kvalitetno obavimo posao u predviđenom vremenskom rasporedu“, zaključio je on.

"Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom prevazilazi okvire Podgorice i po značaju se može definisati kao državni i regionalni projekat, koji je direktno vezan za očuvanje životne sredine na širem području Glavnog grada", saopšteno je iz PG biroa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 miliona eura i finansiraće se iz tri izvora. Grant sredstava u iznosu od 10,15 miliona eura obezbijeđena iz Investicionog okvira za zapadni Balkan - WBIF; zajma od KfW banke u iznosu od 35 miliona eura i, ukoliko se ukaže potreba za obezbjeđenjem nedostajućih finansijskih sredstava za realizaciju projekta, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta Glavnog grada.

Završetak radova na projektu se očekuje za 36 mjeseci od zaključivanja ugovora sa izvođačem radova.

Jedna od značajnih dimenzija ovog projekta je zaštita režima podzemnih voda zetske ravnice, a time i očuvanje vodoizvorišta na teritoriji Glavnog grada, kao i smanjenje rizika od njihovog zagađenja, s obzirom na to da je položaj vodoizvorišta, u procesu širenja grada u velikoj mjeri narušen nelegalnim objektima.

"Značajna posljedica ovog projekta biće uklanjanje septičkih jama kod velikog broja stanovnika koji će u budućnosti biti priključeni na mrežu fekalnih kolektora, što će imati direktan uticaj na zdravlje stanovnika i kvalitetnije uslove života na definisanom području", kaže se u saopštenju.

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom direktno će uticati, kako se ocjenjuje, na smanjenje zagađenja voda rijeke Morače.

Zaštitom rijeke Morače i njenih pritoka, štiti se Skadarsko jezero kao najveća akumulacija vode za piće, Nacionalni park Skadarsko jezero, kao i postojeće vodoizvorište Bolje sestre i buduće vodoizvorište Karuč.

Prvi put, ne samo u Crnoj Gori već i šire, biće riješen tretman kanalizacionog mulja, kroz dva postrojenja.

"Upravo značaj ovog projekta je opredijelio Vladu Crne Gore da kreditnim aranžmanom sa KfW Bankom podrži njegovu realizaciju", navode iz podgoričke opštine.

Bonus video: