Nikšić: Kratka priča o zelenoj gradnji

Izložba u “Tehnopolisu” osmišljena je u Savjetu za ekološku gradnju Crne Gore i u funkciji je korišćenja obnovljivih izvora energije bez kojih nema održive gradnje i energetske efikasnosti
452 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2017. 07:30h

„Zelena gradnja znači graditi i živjeti u harmoniji sa prirodom. Graditi tako da budu ispoštovani najveći građevinski i urbanistički standardi, da se čovjek u svom domu osjeća kao u raju, a da priroda od te gradnje ne trpi nikakve posledice“, kazao je Veselin Vučurović na izložbi „Kratka priča o zelenoj gradnji“ koja je otvorena u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) „Tehnopolisu“.

Izložbu su organizovali Fonti sol, Vučurovićeva firma, i „Tehnopolis“, a Nikšićani će imati priliku da u naredna tri mjeseca pogledaju zbog čega su zelena gradnja i obnovljivi izvori energije perspektiva cjelokupne planete.

Otvarajući izložbu Dragan Perović, potpredsjednik Opštine, kazao je da lokalna uprava u potpunosti podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje životne sredine, korišćenje obnovljivih izvora enerije, kao i podsticanje zelene gradnje.

„Prevashodna poruka izložbe je koristiti materijale koji ne zagađuju životnu sredinu, a opet su lokalni i lako dostupni“, kazao je Perović.

Sinergijom čovjeka i prirode, prema njegovim riječima, dobiće se kvalitetna održiva gradnja koja obezbjeđuje udoban život u čistom, očuvanom prirodnom okruženju, a da bi se to postiglo potrebna je edukacija o zelenoj gradnji, što je, jedan od zadataka pomenute izložbe.

„U Crnoj Gori ravna površina od metra kvadratnog dobija količinu sunčeve energije jednaku 200 kubnih metara zemnog gasa. Crna Gora je još na početku korišćenja obnovljivih izvora energije, ali industrija zasnovana na ovim izvorima je najbrže rastuća industrija danas u svijetu. Ona raste oko 30 odsto, a benefiti koje donosi su izvanredni i za čovjeka a i za prirodu“, kazao je Vučurović koji je prije nešto više od tri godine napravio jedinstveni niskoenergetski objekat koji je iskorak u građevinskom, termičkom i energetskom pogledu.

Njegova vila „Kristal“, površine oko 140 kvadrata, koja je sagrađena na porodičnom imanju, je u osnovi šestougaona, urađena po uzoru na pčelinje saće. Izgrađena je od prirodnog materijala i u potpunosti je uklopljena u prirodno okruženje.

„Velike staklene površine na zidovima i krovu pružaju pun doživljaj okoline i otvorene vizure. Sjeverna polovina kuće je izolovana u skladu sa mikroklimatskim uslovima sredine i postignuta je maksimalna ušteda energije za grijanje. Južna fasada i krov sa šest ravnokrakih trouglova izrađeni su od nisko emisionog stakla punjenog argonom sa povoljnim svjetlosnim, zvučnim i toplotnim karakteristikama.

Ovo staklo zadržava unutrašnju toplotu do 78 odsto, a reflektuje sve preko 27 stepeni toplote“, objasnio je Vučurović, jedini Crnogorac koji živi u staklenoj kući.

Na imanju je instalirana mala solarna elektrana koja koristi neograničenu sunčevu energiju za proizvodnju električne energije. Sastoji se od solarnih panela i invertora. Proizvedena struja je prikopčana na distributivnu mrežu i to je prva solarna elektrana umrežena na distributivnu mrežu u Crnoj Gori.

„U danima smanjene sunčeve toplote kao dodatna energija koristi se toplota zemlje koja preko geosonde dolazi u toplotnu pumpu. Sinergijom sunca i zemlje obezbjeđuje se energija za podno grijanje od 35 stepeni u sistemu i 23 stepena na nivou poda. Osim grijanja prostora sistem obezbjeđuje toplu vodu za slavine, aparate i mašine u objektu. Na ovaj način dobije se 25 odsto više energije u odnosu na potrebe i u svakom momentu ima oko 12,5 kilovati toplotne energije, a dnevno je dovoljno deset kilovati“, objasnio je Vučurović.

Projekat je, prema njegovim riječima rađen za 2.000 sunčanih sati godišnje, dok Nikšić ima 2.048 sunčanih sati, a Podgorica i primorje još više.

„Ovo je tehnički, gotovo, savršen projekat. Za tri i po godine, koliko ova centrala radi nije bilo nikakve potrebe za bilo kakvom intervencijom na objektu, bez obzira na loše vremenske uslove kakvih je bilo“, kazao je čovjek koji čiji dom je energetski gotovo samostalan, a on ne mora da plaća visoke račune za struju.

Izložba u “Tehnopolisu” osmišljena je u Savjetu za ekološku gradnju Crne Gore i u funkciji je korišćenja obnovljivih izvora energije bez kojih nema održive gradnje i energetske efikasnosti.

Galerija

Bonus video: