Vlada: Fond da ugovori izdavanje ljekova na recept sa privatnim apotekama

Projekat "Sa receptom i u privatne apoteke" počeo je u martu 2015. godine
128 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2017. 17:11h

Vlada Crne Gore zadužila je Fond za zdravstveno osiguranje da u prvoj polovini godine ugovori sa privatnim apotekama izdavanje ljekova na recept. To je objavljeno na zvaničnom Twitter nalogu Vlade.

Projekat "Sa receptom i u privatne apoteke" počeo je u martu 2015. godine.

Fond za zdravstvo osiguranje tada je potpisao ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 108 privatnih apoteka, međutim u oktobru iste godine je upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje odlučio da raskine ugovore sa privatnicima. Razlog za to bio je nedostatak novca jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015. godinu.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore zadužen je da nakon sprovedene zakonske procedure, u drugom kvartalu 2017. godine, sa privatnim apotekama ugovori izdavanje ljekova na recept.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović rekao je da će se uključivanja privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova izbjeći dugotrajne procedure nabavke ljekova i potencijalne mogućnosti nestašice, kako se dešavalo.

„Prednosti su stabilno snadbijevanje lijekovima, obezbijediće se bolja dostupnost ljekovima građana koji se izdaju na recept, biće povećana konkurentnost na tržištu lijekova i građani će biti pošteđeni odlaska od apoteke do apoteke da bi dobili propisani lijek“, rekao je Hrapović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je objasnio da će građani sa receptom propisanim od izabranog doktora moći podići lijek, osim u 53 državne apoteke Montefarma kao što je bilo do sada, i u svim onim apotekama koje potpišu ugovor sa Fondom.

Hrapović je naveo da će cijene ljekova biti jedinstvene.

On je istakao da realizacijom ovog projekta ovogodišnji budžet neće biti probijen, već će ostati isti.

„Sredstva će se, tokom realizacije ovog projekta, dijelom prelivati iz državnih u privatne apoteke“, dodao je Hrapović.

On je naveo da već postoji urađeni Informacioni sistem.

„Apoteke koje su bile u ugovornom odnosu sa Fondom 2015. godine imaju obezbijeđen informacioni sistem, kroz koji se obezbjeđuju direktna komunikacija između apoteka i Fonda, a obezbijediće se i kontrola propisivanja i potrošnje lijekova i kroz privatne apoteke“, objasnio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova omogućiče se pristup privatnih apoteka tržištu maloprodaje lijekova i vršenja usluga izdavanja ljekova na recept za osiguranike Fonda, pod jednakim uslovima kao i apoteke Montefarma, što je praksa zemalja Evropske unije i šireg regiona.

Hrapović je najavio da će Fond, na osnovu današnje odluke Vlade, raspisati javni poziv za sve koji žele da se uključe u ugovorni odnos sa Fondom.

„Nakon toga će Fond analizirati prispjele ponude i donijeti odluku koje su apoteke ispunile uslove da potpišu ugovor sa Fondom“, pojasnio je Hrapović.

Kako je kazao, nakon toga slijedi faza implementacije projekta.

„Očekujemo da će naši građani moći da podižu ljekove istovremeno i u državnim, i u privatnim apotekama tokom jula ove godine“, rekao je Hrapović.

Na pitanje šta je urađeno kako bi se obezbijedilo liječenje osoba od autizmom i šta se dešava sa osnivanjem Centrom za autizam, Hrapović je saopštio da su odgovorno i ozbiljno pristupili realizaciji dugoročno održivog koncepta kako da u budućem periodu rješavaju taj problem.

„U dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja donijeli smo radnu verziju strategije i akcionog plana za autizam, koji su gotovi“, naveo je Hrapović.

On je dodao da će ta dokumenta brzo biti na javnoj raspravi i, nakon toga, iće na Vladu da se usvoje kao strateško dugoročni koncept za djecu koji imaju probleme sa autizmom.

„Ovaj ozbiljan projekat se ne može rješavati preko noći. Projekat smo zamislili, koncipiramo ga i realizujemo kao multisektorski kako bi sa svih aspekata zaokružili priču oko rješavanja ovog problema“, rekao je Hrapović.

Na pitanje da li u ovom momentu ima nestašica nekih lijekova, on je saopštio da trenutno nema nestašića.

Kako je rekao, povremeno su nestašice pojedinih vrsta lijekova.

„Bilo je problema sa nestašicom lijeka buprenorfin, ali jutros sam obaviješten od direktora Montefarma da su stigle odgovarajuće količine koje su naručene“, kazao je Hrapović.

Bonus video: