Državno mulo samo privatne džepove puni

Pristanište je od lani u zakupu Komunalnog preduzeća Tivat, ali ga koristi firma “Yu Briv“...
128 pregleda 0 komentar(a)
Muo Bazdanj, Foto: Privatna arhiva
Muo Bazdanj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.05.2017. 14:21h

Grupa mještana Krtola kod Tivta podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu zbog uzurpacije javnog dobra - mula Bazdanj i sticanja protivpravne imovinske koristi.

Preko advokata Petra Samardžića, mještani su prijavili odgovorne u u Inspekciji sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Upravi pomorske sigurnosti, JP „Morsko dobro“ i kompaniji „YU Briv“ iz Kotora.

Pristanište je od lani u zakupu Komunalnog preduzeća Tivat, ali je, uprkos tome, firma “Yu Briv“ nastavila da ga koristi.

Ta firma već godinama na mulu Bazdanj drži vezano nekoliko plovila za izvođenje hidrograđevinskih radova, među kojima su trajekt „Vasilije“ i remorker „Krrstio“, a odnedavno i tehničko plovilo “Jovan“.

U krivičnoj prijavi mještani navode da “Yu Briv“ državnu imovinu “već godinama zloupotrebljava kao privezište za privredne plovne objekte, iako je mulo Bazdanj u svim zvaničnim državnim dokumentima označeno je kao pristanište sa izričitom namjenom za pristajanje turističkih brodića”.

“Budući da se mještani bave turističkom djelatnošću, u tome su onemogućeni, a plovni objekti koji su nezakonito privezani za morsku obalu narušavaju prirodni ambijent i zaštićenu zonu morskog dobra”, piše u prijavi.

Mještani podsjećaju na nalaz inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Željka Lompara od 26. avgusta 2015. godine, koji je, kako navode, utvrdio da su “plovila vezana za pristanište koje nije predviđeno za duže vezivanje plovila” i da “time ugrožena sigurnost pristaništa koje nije predviđeno za duže vezivanje plovila”.

Podsjeća se i na više bezuspješnih sastanaka i obraćanja mještana i MZ Krtoli predstavnicima Opštine Tivat, “Morskog dobra”, koji su podržali zahtjeve, da se plovila “Yu Briva” uklone sa mula i Lučkoj kapetaniji i Upravi pomorske sigurnosti.

“U konkretnom slučaju se radi o kršenju zakona koje traje već 10 godina i smatramo da je ovo skandalozno ponašanje okrivljenih koji se stavljaju iznad zakona i pokazuju da u Crnoj Gori nema vladavine prava niti jednakosti pred zakonom. Imajući u vidu ignorantski odnos državnih i opštinskih organa vlasti nadležnih za rješavanje ovog problema i dužinu trajanja uzurpacije morskog dobra, kojom se naravno označenom preduzeću pribavlja i protivpravna imovinska korist, opravdano sumnjamo da se u konkretnom slučaju radi o namjernoj opstrukciji odgovornih službenih lica“.

Bonus video: