Jokić: Nigdje u Zakonu o ličnom imenu se ne navodi da postoje "muška i ženska imena"

U LGBT Forumu Progres su, kako su saopštili, neprijatno iznenađeni nedavnom odlukom MUP-a da zabrani trans osobi da promijeni lično ime u ime „suprotnog pola“, pogotovo imajući u vidu dobru saradnju koja do sada izgrađena između tog resora i LGBTIQ zajednice
53 pregleda 0 komentar(a)
Bojana Jokić, Foto: Facebook
Bojana Jokić, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.05.2017. 13:05h

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojom se trans osobi zabranjuje da promijeni lično ime veliki korak je unazad u poštovanju ljudskih prava, kao i za taj Vladin resor, ocijenjeno je iz LGBT Foruma Progres.

U toj organizaciji su, kako su saopštili, neprijatno iznenađeni nedavnom odlukom MUP-a da zabrani trans osobi da promijeni lično ime u ime „suprotnog pola“, pogotovo imajući u vidu dobru saradnju koja do sada izgrađena između tog resora i LGBTIQ zajednice.

LGBT Forum Progres je, kako podsjećaju, još početkom 2013. godine u praksi testirao Zakon o ličnom imenu.

„Tada je osoba koja je i dalje bila u postupku rodne konfirmacije (promjene pola) uspješno promijenila ime, bez ikakvih komplikacija i problema. Imajući taj slučaj u vidu, i brojne koji su se od tada takođe uspješno riješili, veoma smo razočarani ovakvim postupanjem službenika/ca Ministarstva, i očitim kršenjem Zakona o ličnom imenu“, kaže se u saopštenju.

Predsjednica LGBT Foruma Progres, Bojana Jokić, kazala je da se nigdje u Zakonu o ličnom imenu ne navodi da postoje „muška i ženska imena“.

Dodatno, kako je rekla, Zakon u članu 2 navodi da se „pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti“ i da je jedino ograničenje za promjenu imena kada se protiv lica vodi krivični postupak ili služi kaznu za krivično djelo.

„Mimo toga, nema i ne smije biti ograničenja. Do sada nije postojao uslov da se mora priložiti bilo kakva medicinska dokumentacija, osim ako to nije neka odredba koja je donijeta u tajnosti“, dodala je Jokić.

U LGBT Forumu Progres su, kako je saopšteno, uvjereni da je ta situacija rezultat transfobije kod pojedinih službenika koji su u ovom slučaju donosili odluke i da nije nešto što je MUP svjesno i ciljano uradilo.

„Šta god bilo u pitanju, pozivamo Ministarstvo da istraži pritužbe NVO Queer Montenegro, i najozbiljnije pristupi ovom problemu“, kazali su iz te organizacije.

Kako naglašavaju, dobra praksa u ovoj oblasti već postoji i Ministarstvo ne smije sebi da dozvoli ova i slična elementarna kršenja ljudskih prava i sloboda.

U LGBT Forumu Progres smatraju da je od izuzetnog značaja da se ispitaju sve okolnosti tog slučaja i trans osobi u pitanju što prije dozvoli zakonom garantovana promjena ličnog imena.

„Dodatno, tim LGBT Forum Progresa stoji na raspolaganju Ministarstvu i kolegama/koleginicama iz NVO sektora, zarad što skorijeg rješavanja ove nemile situacije“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: