HRA: Novinari i dalje rade u lošim ekonomskim prilikama

Propuštena prilika da se prošle godine Zakon o medijima izmijeni i dopuni u skladu sa standardima iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, i nema planova da se nešto učini na tom polju
54 pregleda 0 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2017. 11:38h

Novinari u Crnoj Gori i dalje rade u lošim ekonomskim prilikama za opstanak medija i razvoj istraživačkog novinarstva na malom tržištu, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Ta nevladina organizacija čestitala novinarkama i novinarima Svjetski dan slobode medija.

"I ove godine, taj dan se u Crnoj Gori obilježava u sjenci nerasvijetljenih i nekažnjenih najtežih slučajeva nasilja prema novinarima koji su se usudili da istražuju i kritikuju vlast i organizovani kriminal", kaže se u saopštenju HRA.

Navodi se da je propuštena prilika da se prošle godine Zakon o medijima izmijeni i dopuni u skladu sa standardima iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, i nema planova da se nešto učini na tom polju.

"Ove godine je odbačen predlog da se obezbijedi jača krivičnopravna zaštita novinara s obrazloženjem da su „i druge kategorije lica koja se bave određenim zanimanjima, sa povećanim rizikom da postanu žrtve krivičnih djela“, iako nije rečeno koja su to druga zanimanja", kazali su iz HRA.

Istovremeno je, kako su naveli, odbačen i predlog da se unaprijedi okvir za istraživačko novinarstvo, jer je ostala na snazi zabrana fotografisanja i snimanja onoga ko vrši krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora do pet godina, iako su takva djela brojna i ozbiljna.

"Novinari i dalje rade u lošim ekonomskim prilikama za opstanak medija i razvoj istraživačkog novinarstva na malom tržištu Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da se nadaju se da će novinari u Crnoj Gori i u takvom ambijentu pronaći motiv da mu se suprotstave većim angažovanjem u profesionalnim udruženjima , interesovanjem za istrage napada na novinare i rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"I da će istrajavanjem na etičnom izvještavanju uspjeti da odbrane i lično dostojanstvo i dostojanstvo novinarske profesije", dodaje se u saopštenju.

Iz HRA su poručili da će nastaviti da podržavaju slobodu medija u Crnoj Gori, tako što će nastaviti da prate rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare, i tako što će uskoro objaviti rezultate monitoringa samoregulatorne i regulatorne prakse u Crnoj Gori i o tome organizovati raspravu.

Bonus video: