Mještani "čuvaju Jaz od uništenja"

Organizatori su naveli da će protest početi u 11 časova i da će prisustovati i gradonačelnici Budve i Kotora...
164 pregleda 0 komentar(a)
Polazna stanica žičare, Jaz, Foto: Prisma
Polazna stanica žičare, Jaz, Foto: Prisma
Ažurirano: 03.05.2017. 06:43h

Mještani budvanskih i kotorskih mjesnih zajednica Jaz, Lastva Grbaljska, Savina i Svinjišta pozvali su sve Budvane da im se danas pridruže na protestu koji će organizovati na Žutoj gredi zbog navodno nelegalne gradnje “zip line žičare” iznad plaže Jaz.

Organizatori su naveli da će protest početi u 11 časova i da će prisustovati i gradonačelnici Budve i Kotora, Dragan Krapović i Vladimir Jokić.

“Pozivaju se građani Budve da svojim prisustvom protestu sačuvaju plažu Jaz od uništenja”.

Mještani su krajem oktobra prošle godine organizovali protest i uspjeli da spriječe izgradnju.

“Zip line” gradi preduzeće “ZIP LINE Montenegro” sa Žabljaka.

“Mještani su obavili brojne pravne radnje i preduzeli korake kojim se nedvosmisleno utvrđuje da se žičara gradi bez potrebne dokumentacije... Objekat se mora i srušiti jer je to jedina garancija da se u određenom momentu neće nastaviti ovaj proces uništenja plaža na Jazu“, saopštili su nedavno mještani.

Pravni zastupnik mještana, advokat Dimitrije Dapčević navodi da je 4. oktobra 2016. i 31. januara ove godine pismeno zatražio od Uprave za inspekcijske poslove, direktora te institucije Božidara Vuksanovića, komunalnih policija Budve i Kotora i drugih nadležnih institucija, da “preduzmu zakonom propisane radnje u cilju sprečavanja gradnje”, budući da investitor “ne raspolaže valjanom dokumentacijom”.

Tvrdi da je od budvanske Komunalne policije dobio potvrdu da firma “ZIP LINE“ ne posjeduje građevinsku dozvolu:

“Odnosno ne raspolaže pravno valjanom dokumentacijom za izvođenje građevinskih radova, te je shodno tome zapečaćeno gradilište, a gdje su radovi i nakon toga nastavljeni uz povredu službenog pečata“.

Mještani upozoravaju i na to da se “načelna saglasnost“ Direkcije za saobraćaj i zaključeni Ugovor o zakupu dijela putnog pojasa i zemljišta koje pripada putevima “može odnositi samo na objekte privremenog karaktera”, a da je riječ o objektu “od čvrstog materijala”.

Bonus video: