Marković: Nerasvjetljeni napadi na novinare najbolje ilustruju uslove u kojima rade crnogorski mediji

"Stvarna i suštinska sloboda medija zamijeniće onu deklarativnu tek kad se pred lice pravde izvedu ubice Duška Jovanovića, napadači na Tufika Softića, Oliveru Lakić, Redakciju Vijesti, ali i sve ostale kolege bez obzira iz kog medija dolazili"
0 komentar(a)
Nikola Marković, Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Mihailo Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2017. 11:29h

I ovaj Dan slobode medija Crna Gora dočekuje sa brojnim nerasvijetljenim napadima na novinare koji najbolje ilustruju uslove u kojima rade crnogorski mediji, saopštio je Nikola Marković, predsjednik Komisije za istrage napada na novinare.

"Stvarna i suštinska sloboda medija zamijeniće onu deklarativnu tek kad se pred lice pravde izvedu ubice Duška Jovanovića, napadači na Tufika Softića, Oliveru Lakić, Redakciju Vijesti, ali i sve ostale kolege bez obzira iz kog medija dolazili.Vlast je dužna da novinarima obezbijedi normalne i slobodne uslove za rad, a sve dok napade na naše kolege i imovinu medija ne rasvijetle nadlezni državni organi sjenka krivice i odgovornosti biće upravo na vlasti. Jer neotkivanje počinilaca ovih užasnih krivičnih djela samo ohrabruje nove napade na novinare", kazao je Marković.

Njega posebno zabrinjava činjenica da niko nije odgovarao što istrage traju nedopustivo dugo i što nemaju gotovo nikakvih rezultata.

"Ni jedan tužilac ili policijski funcioner ne samo što nije smijenjen zbog propusta u istragama za napade na novinare, već nije ni novčano kažnjen. Sa druge strane ukinuto je obezbjeđenje Tufiku Softiću obustavljena istraga za pokušaj njegovog ubistva i predloženo mu da sam preduzme gonjenje.Ključni problem je sto nosioci vlasti ne žele da prihvate da su slobodni mediji temelj svake slobode i demokratije, jer je slobodna riječ pobijedila sva zla ovoga svijeta počevši od krvavih ratova, fašizma i nacizma pa do organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Marković.

"Iako i crnogorski mediji imaju mana, oni su najveća prepreka svakoj vrsti društvene pošasti koja ugrožava našu zemlju. Zato i ne čudi što pritisci koji dolaze sa svih strana, od korumpiranih političara do raznih lobija i kriminalnih struktura ne prestaju", zaključio je Marković.