Nikšić: Sajam rukotvorina, hrane i prirodne kozmetike

Učesnici se nadaju da će sajam postati tradicija i da će im prići i ostali majstori domaće radinosti, pa da će im uskoro i Trg biti mali
389 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2017. 12:09h

Tek što su osnovale prvi ženski klaster domaće radinosti „Riznica“ dame iz Nikšića organizovale su prvomajski sajam na platou ispred Robne kuće gdje će se sugrađanima u naredna dva dana, pored njih deset, predstaviti i desetak gostiju, uglavnom proizvođači hrane.

„Praznici su, lijepo je vrijeme, pa očekujemo da sugrađani dođu i sa sobom od nakita da ponesu osmijeh i dobru energiju. Ostalo nam ne treba, jer ovdje je širok spektar proizvoda pa će se za svakoga naći po nešto“, kazala je Ana Malović koja se bavi primijenjenom umjetnošću.

Zahvaljujući njenim rukotvorinama životni i radni prostor postaje nesvakidašnja oaza puna topline i energije. „Rizničarke“ planiraju da uskoro otvore i suvenirnicu koja je gradu pod Trebjesom i te kako potrebna.

„Udružile smo se i sada ćemo imati priliku da na jednom mjestu izložimo sve naše rukotvorine što za nas znači puno jer mi vodimo nomadski način života – pakovanje, prepakivanje, nošenje, često dođe i do oštećenja radova, kazala je Malović.

Za prvomajski sajam Jelena Glušica Nikolić, koja se bavi ljekovitim biljem i proizvodnjom prirodne kozmetike, pripremila je i dosta novih proizvoda – uljane aroma parfeme, ljetnju liniju krema sa novim emulgatorima, a tu su i ulja, detoks imuno regulator, vendoksin kapi, šamponi...

Nakit Tamare Butorović prosto je mamio posjetioce i to ne samo žene, jer su i pripadnici „jačeg“ pola prilazili da odaju priznaje dami u čijim rukama žica postane umjetnost. Ona se nada da će pomenuti sajam postati tradicija i da će im prići i ostali majstori domaće radinosti, pa da će im uskoro i Trg biti mali.

Vanja Tomović i atelje „Egziperi“ predstavili su se sa nakitom i ukrasima, dok će ručno oslikani namještaj morati da sačeka na veći izložbeni prostor.

„Zašarenili smo sajam ovim našim bojama. Drago nam je da izlažemo i u Nikšiću jer ovo je naš grad, volimo da budemo ovdje i podržavamo ovu priču oko sajma“, kazala je Tomović.

Ljubica Mićanović je čest učesnik sajmova i Nikšićani su već navikli na njene proizvode od aronije.

„Na Pivskoj planini imamo 500 stabala aronije. Ljudi su zainteresovani za aroniju posebno kada se pokaže kvalitet. Kvalitet naših proizvoda je isplivao, tako da i prodaja dobro ide“, kazala je Mićanović.

I Mileta Dačević iz nikšićke Župe je redovan na sajmovima a Nikšićani su već navikli na njegove sirove. Dačevići proizvode više od 15 vrsta domaćih sireva.

Galerija

Bonus video: