Adekvatno procesuirati nasilje nad LGBT populacijom

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da je važno da LGBT zajednica ima kome da prijavi slučajeve diskriminacije i nasilja, i da bude sigurna da, kako je naveo, u tom procesu neće biti dodatno diskriminisana ili izložena dodatnim posljedicama zbog prijavljivanja
135 pregleda 8 komentar(a)
LGBT nasilje trening, Foto: PR Centar
LGBT nasilje trening, Foto: PR Centar
Ažurirano: 30.04.2017. 12:00h

Trening za sudije i tužioce, koji je pohađalo 20 nosilaca pravosudnih funkcija, doprinijeće da slučajevi diskriminacije i nasilja nad LGBT populacijom budu adekvatno procesuirani, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Ta organizacija je, u parnerstvu sa LGBTIQ Asocijacijom Kvir Montenegro i Institutom za pravne studije, organizovala u Budvi dvodnevni trening za sudije i tužioce u okviru projekta „Doprinos unaprjeđenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, koji finansira Evropska unija preko Delegacije u Podgorici.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da je važno da LGBT zajednica ima kome da prijavi slučajeve diskriminacije i nasilja, i da bude sigurna da, kako je naveo, u tom procesu neće biti dodatno diskriminisana ili izložena dodatnim posljedicama zbog prijavljivanja.

„Možemo biti sigurni da će policija, tužilaštvo i sud, u skladu sa zakonom i na najbolji mogući način, procesurati slučajeve ukoliko se sretnemo sa njima“, rekao je Kalezić.

On je poručio svim LGBT osobama da treba prijaviti svaki oblik nasilja i diskriminacije sa kojim se bilo ko suoči.

„Prije nekoliko godina smo imali situaciju u kojoj nijesmo bili sigurni da će naše prijave biti procesuirane na najbolji mogući način, a sada možemo da kažemo da smo, nakon velikog broja obuka sa policijom i tužilaštvom, u situaiciji da možemo biti ohrabreni i sigurni da će, ukoliko prijavimo nešto, to biti adekvatno procesuirano“, istakao je Kalezić.

Kako je ocijenio, LGBT osobe su sve više ohrabrene da prijavljuju slučajeve diskriminacije i nasilja.

„Broj prijava jeste u porastu, ali ne smijemo zaboraviti da i veliki broj njih ostaje neprijavljen. Nadam se da će rezultati ovog treninga biti to što će ljudi iz LGBT zajednice biti dodatno ohrabreni da prijavljuju slučajeve diskriminacije i nasilja“, rekao je Kalezić.

Direktorica programa za izgradnju kapaciteta organizacija cvilnog društva, institucija i medija u Juventasu, Jelena Čolaković, kazala da je važno ostvariti odnos sa ljudima koji rade u institucijama sistema kako bi procesuiranje slučajeva zločina iz mržnje bilo adekvatno.

„Obuci prisustvuje 20 sudija i tužilaca, to je posebna karakteristika treninga što nijesmo kreirali obuku da budu samo tužioci ili samo sudije, već nosioci i jedne i druge funkcije, što se pokazalo kao dobar model“, navela je Čolaković.

Treningu su prisustvovali sudije i tužioci iz Kotora, Ulcinja, Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Podgorice, sa Cetinja, iz Bara i Nikšića.

Zamjenik šefa Krunske tužilačke službe iz Velike Britanije, Gerallt Evans, smatra da je važno efikasno se uhvatiti u koštac sa zločinom iz mržnje, kako bi svi članovi društva imali povjerenje u pravosudni sistem da se efikasno bori protiv tog krivičnog djela.

„Zločin iz mržnje može biti protiv jedne osobe, ali prouzrokuje da se cijela zajednica ne osjeća bezbjedno ukoliko dozvolite da se to krivično djelo nastavlja“, istakao je Evans.