EPCG za prvi spor plaća 70 hiljada eura

Zbog poplava 2011. koje je izazvala HE Piva, Podrinje je, kako je tada objavljeno, pretrpjelo veliku štetu. Bosanski mediji su tada kalkulisali da će Goražde ispostaviti Crnoj Gori iznos za obeštećenje oko 15,5 miliona maraka, odnosno blizu osam miliona eura
85 pregleda 1 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.04.2017. 18:47h

Elektropivreda Crne Gore izgubila je prvi slučaj po tužbama građana Goražda (BIH) za velike poplave koje je prije sedam godina izazvala Hidroelektrana Piva u toj bosanskoj opštini, potvrđeno je “VIjestima”.

Pravosnažnom presudom, EPCG je dužna da nadoknaditi štetu porodici Kožo za porodičnu kuću u centru Goražda u iznosu od 150.000 konvertibilnih maraka, odnosno nešto više od 70. ooo eura, prenijeli su bosanski mediji izjavu njihovog advokata Šemsa Temina.

Iz PR službe EPCG “Vijestima” je rečeno da je u “ predmetu po tužbi Kožo Esada i drugih donesena pravosnažna presuda i obavezana EPCG AD Nikšić da tužiocima isplati iznos koji je značajno manji od tog iznosa”.

Oni navode da su revizijom Vrhovnom sudu Federacije BIH pokušali da poruše presudu Kantonalnog suda u Goraždu, ali da je ona odbijena. Sada je, objašnjavaju, pokrenut postupak u Crnoj Gori za priznanje strane sudske odluke, nakon čega predstoji izvršenje, odnosno isplata štete.

“Pred Opšinskim sudom u Goraždu vodi se osam postupaka radi naknade štete zbog poplava koje su se desile u decembru 2010. godine, a pred Osnovnim sudom u Foči jedan postupak po navedenom osnovu,” navode iz EPCG za “Vijesti”.

Zbog poplava 2011. koje je izazvala HE Piva, Podrinje je, kako je tada objavljeno, pretrpjelo veliku štetu. Bosanski mediji su tada kalkulisali da će Goražde ispostaviti Crnoj Gori iznos za obeštećenje oko 15,5 miliona maraka, odnosno blizu osam miliona eura.

Na pitanje šta je preduzeto da se eventualno nove poplave preduprijede, iz EPCG podsjećaju da ekstremne situacije znatno uvećanog obima padavina, ponavljaju s vremena na vrijeme i da su tada akumulacije na prelivu velike. “Ljudski faktor teško može da ima nekog presudnog uticaja na čitavu situaciju i pored činjenice da akumulacije mogu donekle regulisati enormne dotoke voda, te da svi naši elektroenergetski objekti tada rade maksimalnom snagom”.

EPCG blagovremeno, tvrde, u kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije Crne Gore, kao i nadležnima u BiH, obavještava stanovništvo da sa plavnih područja uklone pokretnu imovinu, kako bi se umanjila eventualna šteta.

Bonus video: