"Sailing weekend” u Herceg Novom: Stigli italijanski jedriličari

Tmurno vrijeme sa kišom malo je umanjilo ljepotu prizora elegantnih jedrilica u gradskoj luci, ali ne i zadovoljstvo jedriličara
113 pregleda 2 komentar(a)
jedrilice, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
jedrilice, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.04.2017. 12:31h

Italijanski jedriličari, učesnici tradicionalne regate „EST 105 Libera 2017“, stigli su danas u hercegnovsku luku Škver. Iz luke Bari juče u podne prema crnogorskoj obali isplovilo je 60 jedrilica. Zbog jakog juga, desetak jedriličara se vratilo, jer im je vjetar polomio kormila i pocijepao jedra.

Prvi je na cilj stigla posada jedrilice Only lu.

Tmurno vrijeme sa kišom malo je umanjilo ljepotu prizora elegantnih jedrilica u gradskoj luci, ali ne i zadovoljstvo jedriličara od kojih neki godinama učestvuju u regati koja se održava 12 put.

Pascvalle Casitti sa jedrilice Be first srećan je što je uprkos lošem vremenu, bez problema stigao do Herceg Novog. Raduje se učešću u i u drugim najavljenim regatama, ali vjeruje da će uživati i u pondu grada.

Saša Keković koordinator regate ističe da ovakve manifestacije donose benefite, privredi, gradu i državi i da kada se djeluje zajedno mogu da se naprave “čuda”.

“Preko 90 učesnika regate već je bilo u Herceg Novom, što pokazuje da jedriličari vole Herceg Novi. To možemo dobro iskoristiti na promociji grada, ali mora se još toga uraditi da se ponuda i uslovi boravka jedriličara budu na potrebnom nivou”, objašnjava Keković.

Direktor jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić”, Predrag Vukčević je naveo da je pola učesnika regate koji su jedrili po ORS uplovili u u marinu Porto Montenegro u Tivtu, a ostali koji su jedrili po OPEN-u su na Škveru.

Dolaskom italijanskih jedriličara u Herceg Novom je počeo „Sailing weekend” koji će objediniti ćtri regate: Bari – Herceg Novi (28-29. april), Južno- jadransku regatu: Bar- Herceg Novi (1. maja 2017) i KUP Herceg Novi, koji počinje 2. maja u 11 sati.

U okviru programa, od danas do 1. maja od 10 do 19 sati, na Škveru će biti otvoren i sajam organske hrane, na kojem će biti predstavljeni domaći proizvodi sa našeg podneblja, nastuipiće bend Castelnuovo, a biće organizovane i druge zabavne manifestacije.

Organizatori su Jedriličarski klub „Jugole Grakalić”, Agencija za gazdovanje gradskom lukom, Turistička organizacija Herceg Novi i Opštine Herceg Novi.

Bonus video: