Ministarstvo prosvjete: Većina škola za uvođenje uniformi

Portparolka tog resora, Milica Lekić, kazala je da nakon dobijanja mišljenja svih škola slijedi definisanje narednih koraka u dijelu izgleda uniformi i postupka pribavljanja
22 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2017. 12:04h

Većina osnovnih škola poslala je Ministarstvu prosvjete izjašnjenje u vezi sa uvođenjem školskih uniformi, i većina izjašnjenih podržala je taj predlog, saopšteno je iz Ministarstva.

Portparolka tog resora, Milica Lekić, kazala je da nakon dobijanja mišljenja svih škola slijedi definisanje narednih koraka u dijelu izgleda uniformi i postupka pribavljanja.

„Navedeno će zavisiti i od sugestija stručnih lica, kao i ocjena roditelja i udruženja koja se bave tom problematikom“, navela je Lekić u izjavi.

Ona je podsjetila da je cilj uvođenja uniformi u osnovne škole umanjenje socijalnih razlika i stvaranje osjećaja zajedništva, uz istovremeno omogućavanje djeci da u mjeri u kojoj to dozvoljava koncept obrazovne ustanove, izraze svoju individualnost.

Prema njenim riječima, da bi bilo realizovano kvalitetno i dugoročno, to pitanje zahtijeva pažljiv pristup svakom njegovom segmentu.

„Upravo sa tim ciljem koraci u vezi sa navedenim projektom su definisani kao precizni i postepeni, sa namjerom uvažavanja kontruktivnih sugestija, ali uz kvalitetnu koordinaciju i vođenje postupka od Ministarstva kao krovne obrazovne institucije“, kazala je Lekić.

Kako je navela, složenost teme proističe iz potrebe umanjenja socijalnih razlika, ali i uvažavanja potrebe za individualnim izražavanjem, potrebe da se uvaže mišljenja svih relevantnih subjekata, a da proces bude adekvatno vođen i koordiniran, kao i iz neophodnosti da uniforma bude kvalitetna, ali i da u načelu ne iziskuje trošove veće od uobičajenih kada je riječ o svakodnevoj pripremi djece za školu.

„Zbog navedenog insistiramo na postupnosti procesa, u kome će javnost biti obaviještena o svim koracima koji budu preduzimani“, dodala je Lekić.

Bonus video: