Gdje rade Podgoričani: Tacna i volan umjesto fabrika

U Podgorici registrovano više od 1.000 ugostiteljskih objekata za pružanje usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića
232 pregleda 22 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2017. 06:47h

Hiljade Podgoričana nekada su radile u industriji, a danas su zaposleni u uslužnim djelatnostima.

Velike fabrike, značajne, ne samo za Podgoricu, već i za Crnu Goru, decenijama su bile osnova ekonomskog rasta i napretka, ali danas više ne postoje.

Na teritoriji Podgorice na hiljade radnika je bilo zaposleno u fabrici „Radoje Dakić“, „Marko Radović“, u podgoričkoj Mljekari, „Titeksu“, fabrici „19. decembar“, „Elastiku“, „Centrokožai“...

Nekadašnji industrijski giganti, koji i dalje posluju, sada imaju više nego upola manje radnika. Takva je sudbina Kombinata aluminijuma i Duvanskog kombinata.

Podaci o broju zaposlenih po djelatnostima pokazuju da je tokom samo jedne decenije broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, na nivou države, i više nego prepolovljen, dok je za duplo veći u državnoj upravi, a znatan rast je zabilježen u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu.

Prvomajski uranci, organizovanje različitih manifestacija povodom međunarodnog praznika radničke borbe i solidarnosti, ranije su bili uobičajena pojava.

Praznik rada sada u Podgorici slavi drugačija struktura radnika, ne onih iz industrije, već iz ugostiteljstva.

Danas, kada nema velikih fabrika, ni industrijske proizvodnje, ono po čemu se glavni grad Crne Gore prepoznaje je veliki broj kafića.

Prema podacima Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje u Podgorici je registrovano više od hiljadu ugostiteljskih objekata za pružanje usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića.

Danas, kada nema velikih fabrika, ni industrijske proizvodnje, ono po čemu se glavni grad Crne Gore prepoznaje je veliki broj kafića

„Od ukupnog broja registrovanih ugostiteljskih objekata kafe barova je 577, kafića 29, deset kafana, četiri pivnice i 35 disko i noćnih klubova“, saopštio je vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata Aleksandar Jovićević.

Broj ovih objekata je u odnosu na 2012. godinu skoro dva puta veći. Tada je, prema podacima Sekretarijata za razvoj preduzetništva Podgorica, bilo registrovano ukupno 541 objekata koji su građane služili hranom i pićem.

Registrovanih kafe barova i kafića bilo je 432, 27 kafe bar-picerija, 57 restorana i 25 mješovitih restorana.

„Tokom 2015. godine, od ukupno 1046 zahtjeva, 448 zahtjeva je podneseno za rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova, u 2016. godini podneseno je 475 zahtjeva, dok je u 2017. godini, do 24. marta, podneseno 98 zahtjeva“, podatak je iz Sekretarijata.

Osim u kafićima, veliki broj građana je zaposlen u taksi prevozu. Trenutni broj licenciranih vozila je 776, a u većini preduzeća jedno vozilo koriste dva vozača. Do visoke cifre dolazi se ukoliko se legalnim taksistima dodaju i „divlji“, kojih, prema procjenama nadležnih organa lokalne samouprave ima do 600.

U glavnom gradu danas cvjeta i industrija igara na sreću. Čest prizor je da se u jednoj zgradi nalazi po nekoliko kladionica, a poslovnica u gradu ima više od 200.

Bonus video: