Inspekcija bila u kardiocentru

I dalje zabranjene posjete Kardiocentru
282 pregleda 13 komentar(a)
Kardiocentar
Kardiocentar
Ažurirano: 29.04.2017. 06:49h

Zbog pojave bakterije klostridije, koja može da izazove ozbiljne probleme kod operisanih pacijenata, Sanitarna inspekcija je juče izvršila nadzor u Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra (KC).

Utvrdili su, kako je zvanično rečeno “Vijestima”, da su “ispoštovane preporuke pojačanog čišćenja i dezinfekcije, kao i da nijesu utvrđeni novi slučajevi obolijevanja.

Ipak, i dalje će se primjenjivati preporučene dodatne mjere prevencije i suzbijanja širenja bolničkih infekcija, ali i da je preventivno i dalje na snazi zabrana posjeta Kardiocentru, saopšteno je “Vijestima” iz zdravstveno-sanitarne inspekcije.

„Zdravstveno-sanitarnu inspekciju o bolničkoj infekciji u Centru za kardiohirurgiju je obavijestio Institut za javno zdravlje“, piše u odgovoru.

„Vijestima“ su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) odgovorili i da je bolnička infekcija „uredno prijavljena“ Institutu za javno zdravlje, koji je uzeo briseve sa radnih površina, instrumenata i materijala radi kontrole čistoće i dezinfekcije.

„Obavezni zdravstveni pregledi zaposlenih u Centru za kardiohirurgiju su urađeni (uredno ovjerene sanitarne knjižice). Sanitarno higijenski uslovi su zadovoljavajući“, piše u odgovoru.

Iz UIP su naglasili da je juče utvrđeno da je tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija KC-a, na čelu sa specijalistom epidemiologom te ustanove, preduzeo mjere za prevenciju suzbijanja i širenja bolničke infekcije. Saopšteno je i da će uraditi i kontrolni inspekcijski nadzor.

„Vijesti“ su prekjuče objavile da se zbog infekcije bakterijom Clostridium difficile u Centru za kardiohirurgiju trenutno rade samo hitne i da su odložene planirane operacije. Nekoliko nezvaničnih izvora ispričalo je „Vijestima” da je kod pet pacijenata na Odjeljenju Centra za kardiohirurgiju potvrđena infekcija bakterijom Clostridium difficile, koja se prenosi preko stolice i prljavim rukama.

Iz KC-a su, međutim, odgovorili da petoro, od ukupno 14 pacijenata sa Odjeljenja, ima povećan broj tečnih stolica (dijareja), ali da je samo kod dvoje potvrđena infekcija bakterijom Clostridium difficile. Iako su iz KC-a u srijedu popodne kazali „Vijestima“ da su, radi preventive, odložene planirane operacije, već sjutradan je saopšteno medijima da se u Centru za kardiohirurgiju nastavlja sa operacijama prema planiranom programu. Saopšteno je i da su dva pacijenta, kod kojih je dokazana infekcija, stabilnog zdravstvenog stanja.

Objasnili su i da se infekcija prenosi preko stolice i prljavim rukama.

Od početka godine nije bilo prijava o bolničkim infekcijama

Iz Uprave za inspekcijske poslove su “VIjestima” odgovorili i da od početka ove godine sanitarna inspekcija nije od epidemioloških službi imala prijave o bolničkim infekcijama.

Oni su pojasnili da inspektori, po svakoj prijavi bolničke infekcije, odmah vrše nadzor.

U odgovoru su naveli i da sanitarna inspekcija u redovnim nadzorima kontroliše da li se poštuju odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i poštuje li se program za praćenje, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

“Svaka bolnica u Crnoj Gori ima taj program, ali i tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija,” navode iz Uprave.

Takođe su pojasnili da se prijave redovno šalju Higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja i Institutu za javno zdravlje.

Bonus video: