GA: Marković da preispita odluku Pejovića

Ivanović je podsjetio da je radna grupa za oblast pravne tekovine EU, koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23-Pravosuđe i temeljna prava, jedno od ključnih i posebno pod lupom EU partnera, pa je stoga, kako smatra, ovakva odluka posebno zabrinjavajuća
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2017. 16:41h

Građanska alijansa (GA) pozvala je Vladu i premijera Duška Markovića da preispita osnovanost, opravdanost i legitimitet odluke ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića zbog smjene predstavnika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vuka Maraša iz radne grupe za Poglavlje 23.

"Takođe, pozivamo premijera da stane na put ovakvoj praksi koja temeljno ugrožava principe vladavine prava", kaže se u otvorenom pismu GA.

Generalni sekretar GA, Darko Ivanović, naveo je da je odluka Pejovića da zamijeni Maraša, koji je izabran u redovnoj zakonskoj proceduri za člana radne grupe grupa za oblast pravne tekovine Evropske unije (EU), koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava drugim kandidatom bez ikakvog obrazloženja, predstavlja presedan i ozbiljno ugrožava kredibilitet te radne grupe i Vlade.

Ivanović je podsjetio da je radna grupa za oblast pravne tekovine EU, koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23-Pravosuđe i temeljna prava, jedno od ključnih i posebno pod lupom EU partnera, pa je stoga, kako smatra, ovakva odluka posebno zabrinjavajuća.

“Takođe, ovakvo grubo nepoštovanje procedura bez elementarnog obrazloženja ovakve odluke ugrožava sve ono protiv čega se ova Vlada, očigledno samo na papiru - bori. Zaprepašćenje je veće jer je MANS jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija, posebno u oblasti korupcije i njihovo iskustvo je značajno za kvalitetan rad ovakvog tijela”, smatra Ivanović.

Bonus video: