Perks: Oko 40 odsto djece u svijetu izloženo nasilju i zanemarivanju

Dragana Šljukić iz Udruženja psihologa tvrdi da je i dalje prisutno da je batina iz raja izašla što kod djece ostavlja posledice za cijeli život. Djeca kopiraju takve postupke a prisutno je i psihološko nasilje, kazala je Šljukić
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2017. 15:23h

U sklopu kampanje “Zaustavimo nasilje”, koju organizuju UNICEF i vlada Crne Gore, danas je na Žabljaku održana tribina-javni razgovor na temu odnosa roditelja i djece.

U Sali Opštine Žabljak skup je pozdravio predsjednik Opštine Veselin Vukićević a prisutnim se obratio šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

"Istraživanja su pokazala da 77 posto građana Crne Gore smatra da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja. Kampanja “Zaustavimo nasilje” poziva cijelo društvo, posebno stručnjake da se ujedine sa roditeljima u pronalaženju rješenja. Iz naučnih saznanja i međunarodnih iskustava znamo da obrazovanje o dobrim praksama roditeljstva, prenatalne i postnatalne kućne posjete preko patronažne službe i predškolsko obrazovanje mogu da spriječe i ublaže uticaj nasilja i nepovoljnih iskustava u djetinjstvu. Naša višegodišnja istraživanja da dijete za čitav život opredjeljuje veza sa roditeljima tokom prvih 1.000 dana života. Došlo se do podataka da je ovo globalni problem pa je 40 posto djece u svijetu izloženo nasilju i zanemarivanju. Isto tako, došli smo do uvjerenja da se informisanjem roditelja mnogo toga može popraviti", kazao je Perks naglašavajući da treba razbiti tabu temu prisutnu kod ove problematike.

Dragana Šljukić iz Udruženja psihologa tvrdi da je i dalje prisutno da je batina iz raja izašla što kod djece ostavlja posledice za cijeli život. Djeca kopiraju takve postupke a prisutno je i psihološko nasilje, kazala je Šljukić.

Katarina Mihailović iz NVO “Roditelji” kaže da je fizičko kažnjavanje djece u Crnoj Gori zabranjeno i saopštila da postoji telefonska SOS linija preko koje se može komunicirati i svako dobiti adekvatne savjete.

Galerija

Bonus video: