Agencija za razvoj i zaštitu Orjena: Paljenje guma nije “tradicija“ obilježavanja Prvog maja

“Umjesto ove nesmotrene „zabave“ koja nas može skupo koštati, predlažemo vam da praznične dane iskoristite za posjetu Orjenu i uopšte, hercegnovskom zaleđu, gdje postoje brojna izletnička, pješačka i ostala odredišta primjerena zdravim stilovima života“,poručuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2017. 13:42h

Međunarodni praznik rada, koji se obilježava kao znak sjećanja na radnička dostignuća, odnosno žrtve koje su podnijeli za veća radna prava – 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život , generacije pampte po Prvomajskom uranku.

Uprkos krizi, mnogi će se okupiti na izletištima. Kako ovaj praznik decenijama u ima besmislenu „tradiciju„ paljenja guma, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena upozoravaju na loše posljedice takve zabave.

“Ta „zabava“ nije imala, nema, a zasigurno neće ni imati, bilo kakve veze sa borbom radnika za svoja prava i bolje uslove rada. Nemojmo bespotrebno štetiti i sebi i drugima. Osim što paljenje guma nije spojivo sa praznikom u čiju „čast“ se to praktikuje, valja podsjetiti i upozoriti na nekoliko opšte poznatih činjenica”, navode iz Agencije.

Obašnjavaju da gume u procesu gorenja ispuštaju gust crn dim pun visoko toksičnih isparenja koja teško zagađujuvazduh , tlo i vodu. Mnogi od spojeva oslobođeni spaljivanjem guma dokazani su izazivači raka i ozbiljnih genetskih oboljenja. Pepeo koji ostaje na mjestu spaljivanja je takođe pun otrova i kao takav biva unešen u tlo i raznešen padavinama u šire okruženje.

“Umjesto ove nesmotrene „zabave“ koja nas može skupo koštati, predlažemo vam da praznične dane iskoristite za posjetu Orjenu i uopšte, hercegnovskom zaleđu, gdje postoje brojna izletnička, pješačka i ostala odredišta primjerena zdravim stilovima života“,poručuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Galerija

Bonus video: