U Baru naplaćeno 400.000 eura za odštete zbog ujeda pasa lutalica

Na pres-konferenciji koju je sazvao povodom neriješene situacije sa azilom, Novaković je kazao da iznošenjem ovih podataka u javnost želi da alarmira nadležne u izvršnoj vlasti da ubrzaju procedru za određivanje lokacije za azil jer u Bar već dolaze turisti „ a ulice su prepune pasa lutalica“
123 pregleda 0 komentar(a)
Novaković press, Foto: Radomir Petrić
Novaković press, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.04.2017. 12:10h

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković Cakan ustvrdio je danas da je zbog nepostojanja azila za pse od 2014. do danas u Baru pričinjena šteta „ po državu i poreske obveznike“ od oko 400.000 eura, što je „20 puta skuplje od izgradnje samog azila“.

Na pres-konferenciji koju je sazvao povodom neriješene situacije sa azilom, Novaković je kazao da iznošenjem ovih podataka u javnost želi da alarmira nadležne u izvršnoj vlasti da ubrzaju procedru za određivanje lokacije za azil jer u Bar već dolaze turisti „ a ulice su prepune pasa lutalica“.

Ove sedmice, opozicija je u SO Bar prozvala Novakovića (Pozitivna) da ništa nije uradio da se ovaj problem riješi otkako je ušao u lokalnu vlast „iako se, dok je bio u opoziciji“ zalagao za izgradnju azila. Februara 2015, aktivistkinje NVO sektora za zaštitu životinja, koje je podržao Novaković, tada odbornik Pozitivne Crne Gore, sakupile su preko 2.000 potpisa za inicijativu da se u Baru konačno sagradi azil za pse, što je inače zakonska obaveza svake lokalne samouprave od 2010. U međuvremenu, nije još ni lokacija azila određena.

"Mora se pod hitno mijenjati odnos prema ovom problemu. Od 2014. do danas Dom zdravlja Bar imao je 548 pacijenata zbog ujeda pasa lutalica, i svi su dobili odgovarajuću terapiju koja državu košta 600 eura po pacijentu. U Osnovnom sudu Bar bilo je 69 predmeta protiv Opštine za naknadu štete po osnovu napada ili ujeda pasa, od kojih su 52 riješeni u korist tužioca, a ostali su juš u toku. U prosjeku, naknada i sudski troškovi po svakom predmetu koštaju Opštinu najmanje hiljadu eura", rekao je Novaković.

On je istakao da se od početka mandata predsjednika SO „bori da se ovo konačno riješi“, da je i predsjednik Opštine dr Srzentić „odlučan da se stvar okonča“, dodajući da pozitivan ishod očekuje do 24. maja. Na pres-konferenciji bile su i Slobodanka Hrvatin, Maja Dobrilović i Snežana Simić koje su 2015. pokrenule inicijativu za završetak azila.

"Uz pomoć stranih donatora, na Topolici i u Ulcinju za prethodnih 12 mjeseci sterilisano je, vakcinisano i markirano stotinjak pasa lutalica. Situacija je neuporedivo gora u ostalim dijelovima barske opštine. Kod stranih donatora mi ne možemo aplicirati za gradnju veterinarske ambulante u azilu, bez saradnje sa opštinom, prije svega određivanja lokacije", rekla je pored ostalog Simić, predsjednica NVO „Šapice“.

Bonus video: