Šesta žrtva gripa, epidemijski prag premašen

Pacijent, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, nije bio vakcinisan protiv gripa i imao je hroničnu bolest
15139 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević
Institut za javno zdravlje, Foto: Savo Prelević

Pacijent star 66 godina preminuo je prošle sedmice od posljedica gripa. To je šesti smrtni slučaj ovog mjeseca, izazvan komplikacijama virusa gripa tipa A.

Pacijent, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, nije bio vakcinisan protiv gripa i imao je hroničnu bolest.

Kod izabranih doktora od 28. januara do 3. februara registrovane su 822 osobe sa simptomima nalik gripu, odnosno 132,57 oboljelih na 100.000 stanovnika. Epidemijski prag u Crnoj Gori iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta su kazali da je broj pacijenata sa simptomima nalik gripu nešto više od dva puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu, a četiri puta u odnosu na isti period prošle godine.

“Za sada se registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću. Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati”, saopštili su iz Instituta.

Naglasili su da je od početka sezone ukupno laboratorijski dokazano 237 slučajeva gripa, od kojih je 236 bilo pozitivno na virus tipa A.

Iz Instituta su rekli da je tokom prošle sedmice prijavljeno 10.217 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta. Najveći broj oboljelih je u uzrastu od 20. do 64. godine, ali su, imajući u vidu broj oboljelih na 100.000 stanovnika, infekcije rasprostranjene najviše među djecom do četvrte godine.

Prema informacijama iz bolničkog nadzora, registrovano je 11 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Iz Instituta su kazali da je osmoro bilo pozitivno na virus gripa tipa A.

Podaci Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da aktivnost gripa u evropskom regionu nastavlja da raste.

Od gripa je u Hrvatskoj do sada preminulo 55 osoba, u Bosni i Hercegovini 22, Srbiji četiri, a u Rumuniji 72.

Preporuka Instituta je da oboljeli od gripa ne idu na posao i ne šalju djecu u školu, vrtiće ili igraonice. Kazali su da opšte prevencije podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija i pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakta sa oboljelima i boravak u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi...

Apelovali su na građane da ne dodiruju oči, nos i usta prljavim rukama, te da koriste papirne maramice kada kašlju i kijaju. Preporučuje se adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost kao i dovoljno sna.

Iz Instituta su ponovili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije i da se građani mogu vakcinisati u domovima zdravlja.

Saopštili su da se vakcina protiv gripa preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim bolestima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, kao i pacijentima koji imaju metaboličke poremećaje (kao što je dijabetes), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i transplantiranim organima i ćelijama.

Vakcinu treba da prime i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Bonus video: