Podgorica dobija spomenik Francu Prešernu, finansira ga Kovač

„Imajući u vidu da djelo Franca Prešerna ima međunarodni kulturni i humanistički značaj... predviđeno je podizanje spomen-obilježja posvećenog ovom istaknutom pjesniku na koji je data saglasnost Ministarsva kulture“, navodi se u obrazloženju Odluke
355 pregleda 0 komentar(a)
franc prešern, Foto: Wikipedia
franc prešern, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.04.2017. 09:17h

Glavni grad na zelenoj površini u Moskovskoj ulici, planira podizanje spomenika slovenačkom pjesniku Francu Prešernu.

Spomenik će biti izgrađen na inicijativu počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji, Vojislava Kovača, koji će i finansirati njegovo podizanje.

„Spomenik će se izraditi od prirodnog i vještačkog kamena i bronze, u umjetničkoj formi kubusa, dimenzija 3,5 metara x 2,8 metara x 1,8 metara“, navodi se u Odluci o podizanju spomenika, o kojoj će se 9. maja izjasniti odbornici u Skupštini Glavnog grada.

U obrazloženju Odluke se navodi da je Glavni grad podržao inicijativu Vojislava Kovača, “radi jačanja kulturnih veza između Crne Gore i Slovenije“.

„Imajući u vidu da djelo Franca Prešerna ima međunarodni kulturni i humanistički značaj... predviđeno je podizanje spomen-obilježja posvećenog ovom istaknutom pjesniku na koji je data saglasnost Ministarsva kulture“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Rok za podizanje spomenika, o čijem održavanju će se starati Glavni grad, je 2017. godina.

Kovač je inicirao i finansirao podizanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani, 2014. godine, „i na taj način dao doprinos obilježavanju dva vijeka od rođenja najvećeg crnogorskog pjesnika“.

Bonus video: