Infekcija u kardiocentru: Operacija nema dok je bakterije

“Petoro ima dijareju, od kojih dvoje dokazanu infekciju bakterijom, koja se prenosi preko stolice i prljavim rukama”
244 pregleda 10 komentar(a)
kardiocentar, Foto: Arhiva Vijesti
kardiocentar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.04.2017. 08:49h

Zbog infekcije bakterijom Clostridium difficile, u Centru za kardiohirurgiju Kliničkog centra (KC) uvedeno je „vanredno stanje”. Iz KC su potvrdili „Vijestima” da, iz preventivnih razloga, u Centru trenutno rade samo hitne slučajeve i da su odložene planirane operacije.

Nekoliko nezvaničnih izvora ispričalo je „Vijestima” da je kod pet pacijenata na Odjeljenju Centra za kardiohirurgiju potvrđena infekcija bakterijom Clostridium difficile, koja se prenosi preko stolice i prljavim rukama.

Iz KC su, međutim, odgovorili da petoro, od ukupno 14 pacijenata sa Odjeljenja, ima povećan broj tečnih stolica (dijareja), ali da je samo kod dvoje potvrđena infekcija bakterijom Clostridium difficile.

Iz te zdravstvene ustanove su naglasili da je još četvoro pacijenata u Jedinici intenzivnog liječenja u Centru i da oni nemaju pomenutu infekciju.

Na pitanje „Vijesti” da li je o infekciji obaviještena i šta je naložila Komisija za spečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija (IHI), iz KC su odgovorili da su ispoštovane sve procedure. Naglasili su da osim navedene Komisije, postoji i Odjeljenje za bolničku epidemiologiju i da prate sve infekcije u ustanovi tokom cijele godine.

„Pri pojavi infekcije, Odjeljenje za bolničku epidemiologiju istražuje nastanak infekcije i predlaže mjere za njeno sprečavanje i suzbijanje i o svemu obavještava direktora KC i Komisiju za IHI, nakon čega KC obavještava Institut za javno zdravlje. U konkretnom slučaju ispoštovane su sve gore navedene procedure”, piše u odgovoru.

Iz KC, na čijem je čelu Zorica Kovačević, su pojasnili da se infekcija, koju izaziva “Clostridium difficile”, prenosi preko stolice i prljavim rukama i da se pretežno javlja kod starijih pacijenata, koji su na terapiji antibioticima. „Pacijent može da bude kliconoša, što znači nosilac pomenute bakterije u digestivnom traktu, ali ona u datom trenutku ne luči toksin i ne izaziva infekciju. Međutim, nakon upotrebe antibiotika dolazi do aktivacije pomenute bakterije koja tada počinje da luči toksin i samim tim izaziva infekciju”, pojasnili su. Iz KC su kazali „Vijestima” da prenosioci infekcije ovom bakterijom, pored pacijenata, mogu da budu posjetioci i medicinsko osoblje.

Iz KC su odgovorili i da se u Centru koristi lična zaštitna oprema i sprovode principi antisepse, dodavši da zaštitna oprema zavisi od patologije kojom se bavi određeno odjeljenje. Kao primjer, naveli su režim posjeta: „ Režim za posjete našim pacijentima je definisan u skladu sa patologijom kojom se bave, te su iste dozvoljene, ograničene sa posebnom zaštitnom opremom za posjetioce ili potpuno zabranjene (Klinika za infektivne bolesti, Odjeljenje za akušerstvo sa jedinicom za novorođenčad)”.

Iz KC prošlog mjeseca pohvalili su rad Centra za kardiohirurgiju, čiji je vršilac dužnosti načelnika Nebojša Bulatović. Naveli su da je kvalitet operacija srca na evropskom nivou, a lista čekanja za operacije najkraća u regionu. Prošlog mjeseca na redovnoj listi čekanja bila su 82 pacijenta, a na hitnoj 31. Na sajtu KC piše da je u aprilu 89 pacijenata bilo na listi čekanja za operaciju srca.

Bakterija izazvala 15 slučajeva

Iz KC su naglasili su da se bolničke infekcije, među kojima je i infekcija bakterijom Clostridium difficile, „kreću do 10 odsto u razvijenim zemljama, a u zemljama u razvoju 30 do 40 odsto pa i više”. Napomenuli su da prisustvo same bakterije ne znači postojanje infekcije, već tek onda kada počne da luči toksin.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, zdravstvene ustanove u martu prijavile su 15 slučajeva crijevne zarazne bolesti enterokolitisa, izazvane bakterijom Clostridium difficile.

Bonus video: