Doklestić: Novom ne trebaju dodatne količine vode iz regionalnog vodovoda

Herceg Novi decenijama razvijao neplanski, stihijski, a vodovodni sistem razvijan više po političkim diktatima nego inžinjerskim pravilima, smatra Doklestić
215 pregleda 1 komentar(a)
Olivera Doklestić, Foto: Privatna arhiva
Olivera Doklestić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.04.2017. 16:09h

Olivera Doklestić, kandidatkinja Novske liste za odbornicu ističe da su hvalospjevi hercegnovske lokalne uprave zbog priključenja na Regionalni vodovod, zasnovani na obmanama građana.

“Novljani treba da znaju da je Herceg Novi prvi na primorju rješio dugoročno snabdijevanje vodom povezivanjem na HET Trebišnjice, na Platu, 1980. godine, jedini na primorju Herceg Novi ima modernu filter stanicu za prečišćavanje sirove vode. Kada je Herceg Novi napravio sporazum sa Dubrovnikom i samodoprinosom izgradio cjevovod kroz Konavle, ni jedna susjedna bokeljska opština nije htjela da učestvuje u novskom tehničko-ekonomskom poduhvatu dovođenja vode sa Plata. Projekat Regionalnog vodovoda koncipiran je kao prsten sa dvosmjernim tokom, tako je računato na Herceg Novi kao dio regionalnog sistema koji će davati viškove svoje vode Tuvtu, Kotoru i Budvi, a ne primati od njih. I tako je i bilo”, pojašnjava Doklestić.

Tvrdi da se Herceg Novi decenijama razvijao neplanski, stihijski, a vodovodni sistem razvijan više po političkim diktatima nego inžinjerskim pravilima.

“Zato danas hercegnovski vodovodni sistem ima enormno velike gubitke vode od preko 50 %, (blago rečeno !) a da nije skoro ništa značajno učinjeno da se ti gubici smanje. Činjenica je da je veliki problem obustavljanje dotoka vode zbog čišćenja hidrotehničkog tunela u vrijeme početka ljetnje sezone, te da skoro cijela opština oskudjeva u vodi, u to vrijeme, a djelovi opštine pate i duže tokom ljeta, naročito visočije zone stanovanja. Međutim, neko treba da razmisli zašto su novske vlasti toliko dugo odbijale da Herceg Novi spoje na regionalni vodovod. Da li samo zbog političkog otpora ili ima i neke zdrave logike, drugačije od političkih manevara”, pita Doklestić.

Objašnjava da voda iz regionalnog ne prolazi tretman prečišćavanja (osim hlorisanja u svojim ogromnim rezervoarima («Đurmani», kod Bara), (kvarenje aparata u kućama zbog hemijskih primjesa).

“Voda predugo putuje od izvorišta do Herceg Novog pri čemu se mjenjaju njene osobine, Herceg Novi je posljednja tačka sistema i namiruje se kad se snabdiju redom : Bar, Budva, Kotor i Tivat”.

Konstatuje da je voda iz regionalnog sistema je skuplja nego sa Plata.

“Sistemom zakona, vladajuća oligarhija nameće diktat obaveznog otkupa količine vode koje su nepotrebne. Proteklog ljeta, uz sve pompe vladajuće koalicije, dio rivijere je dobijao vodu iz zaslanjenog izvora iz Tivta, a ne iz Boljih sestara sa Skadarskog jezera. Zakonskom regulativom Vlada Crne Gore želi na svaki način da centralizuje upravljanje pa i snabdijevanje vodom”, tvrdi Doklestić.

Podsjeća da je prije nekoliko godina ministar turizma predlagao da Herceg Novi plaća carinu na uvezenu vodu iz Hrvatske.

“Imajući u vidu tako beskrupulozne ljude, kako normalan građanin može da im vjeruje da i ovaj čin sa priključenjem na Regionalni vodovod nije neka vrsta «trojanskog konja», dodatni namet, novi trošak, i nova ucjena DPS vlasti a opet za namirivanje svog, Vladinog budžeta. Regionalno preduzeće «Vodacom» osnovano je upravo zato jer opštine na Primorju (koje su tada bile sve DPS, osim Herceg Novog, koji je bio opozicioni) nisu imale povjerenje u Regionalni vodovod, jer je ovo preduzeće decenijama unazad ubiralo prihode od građevinskih dozvola a nije investiralo u izgradnju cjevovoda. Radi se o količini novca koja se mjeri milionima eura. «Vodacom» je trebao da se bavi novim resursima vode, optimizacijom i racionalizacijom potrošnje lokalnih izvorišta i smanjenjem gubitaka u sistemu. Herceg Novi ima svojih 400-450 l/s, uz normalno trošenje u špicu sezone dovoljno mu je 300 l/s. Ali, novski sistem je šupalj, jer na svaku iskorištenu litru vode prospu se dvije, i u tako bušan sistem neko likuje što na teret naroda ubacuje dodatne količine, skuplje i manje zdrave vode”, navodi Doklestić.

“«Regionalni» može samo da uskače za kompenzaciju nedostajućih količina u vrijeme vršene potrošnje, a ne i da diktira redovan cjelogodišnji otkup vode, koja Novljanima neće biti potrebna. A upravo je vrlo moguće da se tako događa. Nije li slična situacija bila sa dotokom vode iz Mojdeža, koje su DPS vlasti specijalnim klauzulama, po papirima, «uvele» u hercegnovski sistem, iako te količine nisu bile potrebne novskom sistemu. A onda je ista ta država sistemom vladajuće partije aktivirala prinudnu naplatu JP «Vodovod» zato što nije koristio te količine vode iz privatizovanog vodoizvorišta u Mojdežu”, ističe Doklestić.

“Sumnja u tehnička rješenja pokrivena političkim odlukama, pred same lokalne izbore, 7 maja, potrkijepljena je brojnim navedenim činjenicama. Izbor marionetskog rukovodstva Vodovoda jeste kadrovska potvrda da se po starom pravilu biraju oni koji će ćutati i prihvatati sva politička rješenja. I još jedna činjenica u korist sumnje u ispravnost rješenja za povezivanje na Regionalni vodovod jeste da svako, iole ozbiljnije, tehničko rješenje zahtjeva studijski pristup i angažovanje stručnih timova”, konstatuje Doklestić.

“Herceg Novom je potrebna ozbiljna studija snabdijevanja vodom, koja bi sagledala sve vrste potrošača, sve moguće perspektive razvoja, ali i postojeće bazene za plivanje i dotok vode u njih, i, naravno, lokalne resurse. Nažalost, pristupajući izradi PUP-a Agencija za Razvoj Herceg Novog izabrala je tim inženjera iz državnih institucija, tačnije Regionalnog vodovoda, koji «ne samo da ne talasaju» već su tu i dovedeni da bi proveli ideje Regionalnog vodovoda. Njihov zadatak nije da rade na racionalizaciji i optimizaciji postojećeg novskog sistema, već da Herceg Novi potpuno uvedu u sistem regionalnog snabdijevanja. Isti ljudi su radili na PP Obalno područje koje je katastrofalno loš dokument za hidrotehničku infrastrukturu cijele novske opštine”, tvrdi Doklestić.

“Takođe, i još jedna značajna činjenica jeste da se radi priključenje na regionalni vodovod ne zbog građana Herceg Novog i naše rivijere, iako će oni kao usputni dobiti tu vodu, nego da bi "Porto Novi" dobijao vodu iz Regionalnog sistema, koju će, potom, i plaćati istom tom Regionalnom vodovodu. Drugim riječima tih 30 l/s za "Porto Novi" su izgubljene za novski vodovod. Koliko je to novca godišnje? Mnogo ako se zna da cijeli grad Tivat se snabdijeva sa 60 l/s. “

“Politika nam stalno bježi od stuke ili se poštapa strukom i naukom samo onako i onoliko koliko joj treba, a onda je odbaci kad njena istina postane neprihvatljiva”, zaključuje Olivera Doklestić kandidatkinja Novske liste za odbornicu.

Bonus video: