Studentski parlament: Izmjene Zakona o visokom obrazovanju nemaju našu podršku

"Studentski parlament UCG je dva puta slao prijedloge za izmjene i dopune važećeg Zakona i važno je istaći da smo se ozbiljno prihvatili zadatka koji smo imali učestvujući u Radnoj grupi"
89 pregleda 1 komentar(a)
Studentski parlament UCG, Foto: Facebook/Studentski parlament UCG
Studentski parlament UCG, Foto: Facebook/Studentski parlament UCG
Ažurirano: 26.04.2017. 12:07h

Predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju nemaju podršku Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) jer nijesu sveobuhvatne i neće doprinijeti povećanju kvaliteta, kao ni rješavanju ključnih problema koji postoje u oblasti visokog obrazovanja.

"Radna grupa za pripremu nacrta u kojoj je Univerzitet imao predstavnika imala je samo dvije sjednice, što smatramo skromnim dostignućem ovog tijela, s obzirom da je riječ o najznačajnijem pravnom aktu u visokom obrazovanju“, ocijenili su iz UCG.

Kako su naveli, radna grupa formirana je 1. februara, a nakon dvije sjednice i nekoliko razmjenjenih e-mailova između članova tima, 18. aprila je članovima dostavljen nacrt, bez mogućnosti da daju mišljenje i da se o istom izjasne.

"To je važno naglasiti jer je nacrt izmjena i dopuna Zakona već prezentovan javnosti, iako se članovi radne grupe o njegovom tekstu nijesu izjasnili, a Studentski parlament UCG ovom prilikom jasno iznosi svoj stav da u ovom formatu i sa ovim rješenjima neće dobiti podršku krovne organizacije studenata Univerziteta Crne Gore“, kazali su iz te organizacije.

Oni su naveli da je jedinstveni stav Skupštine Studentskog parlamenta da predložene izmjene nijesu sveobuhvatne i da neće doprinijeti povećanju kvaliteta, niti rješavanju ključnih problema koji postoje u oblasti visokog obrazovanja.

"To su loša upisna politika, nelojalna konkurencije i praksa "uvoza" diploma sa ustanova visokog obrazovanja sumnjivog kvaliteta, omogućavanje svim studentima da pod jednakim uslovima upisuju drugi i treći stepen studija čime su izjednačeni sa onima koji prvi nivo studija završe na državnom Univerzitetu“, precizirali su iz UCG.

Oni su ocijenili da je nedovoljno ispitnih rokova i nepotrebno ograničavanje u pogledu mogućnosti za polaganje ispita u određenim ispitnim rokovima (u januarskom ispitnom roku polažu se samo ispiti iz prvog, a u junskom ispitnom roku samo ispiti iz drugog semestra).

"Studentski parlament UCG je dva puta slao prijedloge za izmjene i dopune važećeg Zakona i važno je istaći da smo se ozbiljno prihvatili zadatka koji smo imali učestvujući u Radnoj grupi. Gotovo nijedan od naših prijedloga nije uvažen, a za cilj su imali unaprijeđenje kvaliteta visokog obrazovanja i bolje usklađivanje upisne politike sa potrebama tržišta rada“, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su zahtijevali da se ponovo uvede prijemni ispit prilikom upisa na fakultete, definiše pravo prvenstvo, odnosno prohodnost za studente Univerziteta Crne Gore pri upisu na master i doktorske studije.

"Tako se ne bi ponavljala situacija da su zbog dolaska studenata sa boljim ocjenama sa drugih ustanova visokog obrazovanja spriječeni da nastave studije na svom fakultetu, ili uvođenje diferencijalnog ispita koji bi morali da polažu studenti sa drugih ustanova ukoliko žele da se rangiraju za upis na drugi i treći nivo studija državnog Univerziteta“, naveli su iz UCG.

Oni su rekli da je njihova sugestija bila definisanje tri ispitna roka sa po dva ispitna termina, u kojima će se ispit polagati kao cjelina ili samo završni ispit, ali uz priznavanje svih prethodno stečenih bodova.

"Naš prijedlog bio je i davanje mogućnosti za polaganje svih ispita u pomenuta tri ispitna roka, što bi značilo da studenti praktično, imaju šest ispitnih rokova, umjesto sadašnjeg modela u kojem je jasno precizirano koji ispiti se mogu polagati u januarskom, junskom, odnosno dodatnom ispitnom roku“, rekli su iz UCG.

Oni su predložili i da se dozvoli mogućnost povratka na finansiranje iz budžeta ukoliko student u prvi put obnovljenoj studijskoj godini položi svih 60 ECTS kredita.

Studentski parlament ukazuje da je jedan od značajnih dijelova predloženih izmjena i dopuna Zakona prelazne i završne odredbe u kojima se predlaže nekoliko nelogičnosti od kojih je najveća izjednačavanje sadašnjih specijalista sa budućim masterima.

To znači, kako se navodi, da će studenti koji su stekli diplomu specijaliste nakon četiri godine studija biti izjednačeni sa budućim masterima koji će studirati pet godina.

"Studentski parlament UCG neće dati podršku takvom rješenju, jer se četiri godine studija i stečenog znanja ne mogu izjednačiti sa petogodišnjim sticanjem znanja iz određene profesije, a istovremeno dovesti u neravnopravan položaj studenti koji imaju diplomu magistra u sadašnjem sistemu“, najavili su iz UCG.

Bonus video: