Vozni park Vlade: Četiri puta više za auta nego za dječije dodatke

lada će ove godine potrošiti preko 4 miliona eura za nabavku novih automobila, otplatu kupljenih, registracije i održavanje voznog parka. Plus gorivo na koje godišnje ode preko 8 miliona eura. Za dječije dodatke se izdvaja oko 3,5 miliona eura godišnje
456 pregleda 22 komentar(a)
Službena vozila, Foto: Savo Prelević
Službena vozila, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2017. 10:27h

Da li zna da Vlada ima više službenih automobila nego Šavnik stanovnika, pitala je prošle nedjelje funkcionerka SNP-a Snežana Jonica premijera Duška Markovića.

Možda premijer i nije upućen u ove detalje ali ono što bi trebalo da zabrine i njega i nas je činjenica da je stanovnika Šavnika, 2.077 po popisu iz 2011, svake godine sve manje, dok broj službenih automobila stalno raste. Prema podacima MUP-a državne institucije raspolažu sa 3.721 autobomilom!

Uz to odnos prema četvorotočkašima je umonogome bolji nego prema građanima ne samo Šavnika, nego i većine Crne Gore. Naime, Vlada Crne Gore, odnosno ministarstva u njenom sastavu i Generalni sekretarijat, će tokom ove godine potrošiti preko četiri miliona eura za nabavku novih automobila, otplatu već kupljenih, registracije i održavanje voznog parka.

Plus gorivo, na koje godišnje, prema Budžetu, ode 8,7 miliona eura.

Ako se to uporedi sa cifrom koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdvaja za dječije dodatke - 256.000 eura, odnosno 3,5 miliona eura godišnje, ispada da Vlada troši četiri puta više novca za vozni park nego za ta davanja. Od novca koji Vlada daje za skupocjene automobile duže od deceniju pokrivali bi se troškovi ishrane djece u predškolskim ustanovama, za koje je u martu ministarstvo izdvojilo oko 30.000 eura.

Prioriteti ove i prethodnih vlada su očigledni. Službena vozila tako često više potroše za dan od visine mjesečnih davanja za socijalno ugrožene. Materijalno obezbjeđenje za jednočlanu porodicu iznosi oko 60 eura, a za porodice sa pet i više članova - 120 eura.

Pored 12 miliona eura koje će ove godine Vlada izdvojiti na vozni park, predviđeno je da se ovu godinu dodatno potroši 1, 2 miliona eura za usluge prevoza, kao i 5,3 miliona eura na službena putovanja!

Generalni sekretarijat Vlade, koji brine i o kabinetu premijera Markovića, za održavanje voznog parka tokom ove godine potrošiće skromnih 91.500 eura. Najviše novca će otići na održavanje službenih mercedesa 31.000. A očigledan je i manjak kola u premijerovom voznom parku, pa će se za kupovinu nove limuzine izdvojiti 16.000 eura.

Najveći vozni park imaju MUP i Uprava policije, preko 150. Za auto-djelove, motorna ulja, akumulatore i antifriz, gume, pranje, tehnički pregled, lizing potrošiće se 1,7 miliona eura. ...

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: